EC продължават да следват стриктно своята политика по отношение на интелектуалната собственост и защитата на личните данни на гражданите на континента. Регулаторите вече стартираха десетки разследвания и наложиха солени глоби на някои от най-големите технологични компании, които не спазват актуалното законодателство. Сред тях попадат дори имена като Google и Facebook. Преди няколко месеца официално влезе в сила новия регламент GDPR

 

Приемането на предстоящата директива за авторско право, която ЕС подготвя и обсъжда от месеци може да промени изцяло начина, по който работи интернет. Въвеждането на този документ ще наложи цензура не само на хората, живеещи в държавите-членки, но също така и в другите страни по цял свят, съобщава EFF. Директивата принуждава всички онлайн платформи да поддържат допълнителна база данни със снимки, клипове, видео, игри, аудио и др., които са обект на авторско право. 

 

Ако някой друг потребител сподели творбите им системата ще блокира съответния пост, като нарушителя ще бъде санкциониран. Все още не знаем дали глобите ще имат само финансов характер. Ако директивата бъде приета от държавите-членки това ще се отрази сериозно на големите платформи в интернет като Twitter, Flickr, Tumblr, Snapchat, LinkedIn, Instagram, Facebook, Google и др. Причината е, че базата данни ще цензурира огромно количество съдържание, независимо кой го е качил и къде е споделено. 

 

Oще от Digital; EC ще инвестират €1.5 млрд. за разработване на технологии с изкуствен интелект до 2020г.