Всекидневно човечеството произвежда огромно количество данни. Голяма част от професиите днес са свързани със създаване на дигитална информация. Паралелно с това, заради смартфоните, почти всеки човек прави много повече снимки и видеоклипове за една седмица, отколкото е правел за една година във времето преди цифровата революция.

 

Това обяснява защо проблемът със съхранението на всички тези данни е толкова важен. За разлика от физическите носители на информация – печатни книги, документи на хартия и т.н. – цифровите имат вечен живот, стига разбира се да ги съхраняваме правилно. Съвременните технологии предлагат най-различни начини за съхранение на файлове, като два от тях са най-ефективни – съхранението в облак и съхранението във външен твърд диск.

 

Преимуществото на съхранението на файлове в облак е в това, че потребителите могат да получават достъп до информацията си от всеки компютър, свързан с интернет. Ако съхранявате всички свои важни документи в облак, никога няма да ви се наложи да изпитате смразяващото чувство от това да сте забравили някой важен документ на среща – винаги ще можете да получите достъп до него, стига да имате интернет.

 

Външен диск Seagate Backup Plus Fast, 4TB, USB 3.0

 

В самата природа на облачните услуги обаче се крие и рискът от тяхното използване. Всяка онлайн услуга може да бъде хакната, включително облачните, което означава, че важните ви документи не се намират в среда на 100%-ова безопасност. Тъкмо този недостатък на облачния софтуер прави използването на външни твърди дискове толкова привлекателно.

 

Ощр от Digital: Най-добрите приложения за съхранение на информация в облачна услуга

 

Външните твърди дискове предлагат голям капацитет, вградена защита на данните и „единична инвестиция“ – веднъж плащате за тях, няма да ви се наложи да плащате повторно, за да се сдобиете с още място за съхранение (просто ще трябва да изтриете непотребни вече данни). Външните дискове имат дълъг живот и не заемат толкова много място. Ако искате да запазите за възможно най-дълго време своите снимки, видеоклипове и други файлове, това е най-доброто решение.   

 

Външен диск ADATA HM900 4TB, 3.5", USB3.0

 

Ето какво показа трсакчката на digital.shop - 'външен диск'

 

Българският пазар изобилства от външни дискове. Все пак, можем да ви препоръчаме два, които се отличават с повече предимства от останалите. Един от тях е Seagate Backup Plus Fast, който използва USB 3.0 интерфейс и има цели 4ТВ място за съхранение. Цената му е 525,60лв. Друг също толкова добър вариант е ADATA HM900, който има също 4ТВ място за съхранение и сходни спецификации, но пък цената му е 307,20лв.