В съвременния свят, паролата е ключът към живота ни. Независимо дали тя отключва вашия имейл акаунт, вашия компютър или смартфон, изборът на парола е от жизненоважно значение за това дали вашата онлайн персона ще е защитена.

Използването на дълги и сложни пароли, обаче не е единственото условие да си гарантираме сигурност. Потребителите допускат някои основни грешки, които улесняват онези, които имат за цел да откраднат данните им.

Така например, ако разрешите на браузъра да запамети нашите пароли, за да си улесните логването в различни сайтове, тези които имат достъп до компютъра ви могат да влязат в имейл акаунта ви, в профилите ви в социалните мрежи, и така нататък. А това може да ви навлече много неприятности.

Как да защитим паролите, които ползваме на компютъра си? Предлагаме ви да се запознаете с информацията на trendblog, която преценихма че е много полезна.

Как може да бъде разкрита паролата ни, скрита зад звездичките?

Веднага след като сте въвели паролата си в съответното поле, то ще се запълни със звездички. Но за по-малко от 30 секунди, човек без познания по програмиране може да я разбере. Как е възможно това?

Кликнете с десния бутон върху полето за паролата и изберете “Inspect Element” (Chrome). Ще видите HTML кода на сайта, обърнете внимание на type=”password“. Кликнете два пъти върху думата “password”, за да може да редактирате текста. Сменете думата “password” с “text” и вашата скрита парола ще стане явна.

С този прост трик всеки, който има достъп до компютъра ви може да научи всичките ви пароли, ако ви сте разрешили на браузъра да запомни паролите, които ползвате за различните уеб услуги.

Какво е решението?

Както вече споменахме, не трябва да позволявате на браузъра да помни паролите ви. Ако се притеснявате, че не можете да запомните всичките си пароли, по-добре използвайте мениджър за пароли. Най-добрият вариант е безплатната програма LastPass.

 

Вижте най-добрите мобилни приложения за управление на пароли