За съжаление, все още всеки ден ни се налага да зареждаме смартфоните си, че понякога дори и повече от един път. Ако телефонът ви показва предупреждение, че зарядът на батерията привършва и трябва да презаредите, но нямате време за това има някои неща които може да направите, за да ускорите процеса на зареждане на батерията.

От makeuseof научаваме как да зареждаме Android смартфона си по-бързо.

1. Активирайте самолетния режим

Поставете телефона си в Airplane Mode, преди да го включите да се зарежда. Тестовете показват, че това може да намали времето, необходимо за пълно зареждане  до 25%. За да активирате самолетния режим, издърпайте надолу лентата за уведомяване с два пръста и докоснете иконата на Airplane Mode.

2. Изключете телефона си

Ако телефонът ви е изключен, докато се зарежда, батерията ще се зарежда много по-бързо, тъй като нищо няма да я хаби, докато я зареждате.

3. Уверете се, че Charge Mode е активиран

Вашето Android устройство ви позволява да укажете вида връзка която да се осъществи при включване на USB кабел. В най-новите версии на Android, това е скрито в менюто Developer Options. За достъп до опциите в Developer Options, първо трябва да го активирате. За да направите това отидете в Settings > About Phone > Build Number. Докоснете бързо номера седем пъти. След първите две натискания, устройството ви ще ви даде обратно броене на екрана за броя на оставащите необходими натискания. След това отидете в Settings > Developer Options > Select USB Configuration.  В списъка с опции се уверете, че е избрано „Charging“.

4. Използвайте контакт в стената

Зареждането от контакт в стената, винаги е по-бързо, отколкото чрез компютъра. USB портовете обикновено осигуряват 0.5A, така че едно зареждане по този начин ще отнеме повече време в сравнение с адаптер с 1A мощност. Дори един USB 3.0 порт осигурява само 0.9A максимална мощност.

5. Купете си портативно зарядно

Ако сте в движение през по-голямата част от деня, инвестирайте в портативно зарядно. Повечето модели предлагат същата мощност в ампери като стенен контакт, а в някои случаи дори повече.

6. Избягвайте безжичното зареждане

Безжичните зарядни устройства не са проблем, но ако скоростта на зареждане е приоритет номер едно за вас, трябва да ги избягвате. Те зареждат батериите на смартфоните значително по-бавно. Всъщност, тестовете показват, че могат да бъдат с 50% по-бавни. Защо е така? Има две причини. Първо, по-ефективно е да се прехвърля енергия чрез кабел и второ, пропиляната енергия се проявява като излишна топлина, което забавя зареждането.

7. Премахнете калъфа на телефона

Всички смартфони в момента разчитат на литиево-йонни батерии, за тях процесът на зареждане е много по-ефективен, когато са студени. Премахването на калъфа ще помогне на батерията да не се загрява и да остане със стайна температура или дори по-ниска. За оптимални резултати, температурата на въздуха трябва да бъде между 5 и 25 градуса.

8. Използвайте висококачествен кабел

Разликата в качеството между два кабела може да бъде огромна. Във вътрешността си кабелите имат четири отделни кабела - червен, зелен, бял и черен. Белите и зелените кабели са за предаване на данни, червените и черните – за зареждане. Броят ампера, които могат да носят двата зарядни кабела, се определя от техния размер. Стандартният 28 габарита може да носи около 0,5 ампера; по-големия 24 габарита може да носи два ампера.

Обикновено евтините кабели са 28 габаритни, което води до по-бавни скорости на зареждане. Ако искате да тествате кабела за ефективност на зареждането, изтеглете приложението Ampere. То ви позволява да измервате скоростта на зареждане и разреждане на вашето устройство.
 

Вижте какво да направим, ако батерията на джаджата ни не се зарежда