С едно Android устройство може да направите много неща, а записът на аудио не е изключение. Без значение с каква цел искате да направите това, информацията на makeuseof за това как може да записваме аудио с USB микрофон на Android, ще ви е от полза.

 

Ще имате нужда от няколко неща – Android устройство с USB порт, поддържащ USB On-The-Go (OTG). Ще имате нужда от USB микрофон, разбира се, както и от USB хъб. Той ще действа като интерфейс между вашия микрофон (който вероятно е USB-A) и вашия телефон (който може да е USB-C или Micro-USB). Ще имате нужда и от USB преходник. Той ще преобразува Micro-USB или USB-C порта на телефона ви в USB-A порт. Нуждаете се от това, за да свържете хъба към телефона си – повечето хъбове са предназначени за компютри с по-големи портове. И накрая, ще ви е необходимо подходящо приложение за записване на аудио.

Избор на приложение за аудио запис за Android

Приложението за аудио запис, което ще използвате е от съществено значение. Ето защо има някои функции, на които трябва да обърнете внимание при избора си:

- Индикатор за нивото на звука
- Управление на силата на звука
- Лесно управление на файлове
- Възможност за запис на няколко степени

 

Възможностите за запис на няколко степени са полезни, ако искате да записвате повече от един източник на звук едновременно. Много USB микрофони поддържат стерео запис, или може би имате по-модерен модел или аудио интерфейс, чрез който можете да свържете няколко микрофона наведнъж.

 

Записването на много степени е лесна работа. Ако записвате всеки канал като отделен източник, по-късно лесно ще може да настроите нивото на индивидуалните микрофони. Но ако вие и ваш приятел говорите в един и същ микрофон, нямате възможност да променяте силата на звука на всеки човек, след като приключите със записа.

 

За тази работа може да използвате WavStudio. Това е безплатно (с реклами) приложение, но осигурява цял набор от функции. Не само може да записвате аудио, но можете да записвате стерео, да избирате от различни ефекти и да преобразува аудио формати.

Записване на аудио с Android устройство и USB микрофон

След като вече имате всичко, може да започнете. Повечето USB микрофони са снабдени с подходящ USB кабел. Свържете единия му край към микрофона, а другият, който е USB-A към USB-A порта на USB хъба. Накрая свържете USB-C или Micro-USB края на преходника към телефона си. Щом сте готови, стартирайте приложението си и натиснете бутона на запис.

 

Понякога може да се наложи да конфигурирате приложението си. Ако използвате гореспоменатото приложение WavStudio, лесно може да направите това от менюто „Настройки“ в долния десен ъгъл на главния екран.

Няма достатъчно мощност?

Ако сте направили всичко както трябва, но записа не се осъществява, виновник за това може да е недостатъчната мощност. Микрофоните понякога изискват много ток – може би повече, отколкото телефонът ви може да достави. Можете да решите това с USB хъб, който се свързва с външен източник на захранване. Данните се изпращат до и от телефона ви, но микрофонът получава захранване от електрическата мрежа, вместо от устройството ви.


Много USB OTG кабели имат вход за зарядното устройство, който може да зарежда телефона ви едновременно с включените USB аксесоари.

Съвети за по-добро качество на звука

Има няколко прости трика, които можете да използвате, за да подобрите значително качеството на аудиото.

1. Не пренебрегвайте съветите на производителя на микрофона ви. Разберете как да използвате микрофона си правилно, в кои случаи е най-добре да го използвате и къде да го позиционирате.

2. Настройките на приложението, което използвате също са от значение, така че отделете време за да ги проучите.

 

Вижте какво да направим, ако не можем да стартираме аудио или видео файл в Android