Сертификатите за успешна ваксинация срещу коронавируса стават неизменна част от ежедневието на мнозина. Макар да са официално електронни, много хора получават и хартиено копие, което да представят пред съответни власти, институции или заведения, когато това е необходимо.

Не винаги е удачно да се носи хартиеният носител, но пък може да имаме копие в телефона. AndroidPolice ни показва няколко начина как да запазим ваксинационния си сертификат в телефона.

Процесът варира според държавата и вида сертификат. За българските граждани има възможност за дигитално копие от тук: https://www.his.bg/bg/dgc

Те ще получат PDF файл, който могат просто да копират в телефона си и така винаги ще разполагат с копие на сертификата си в цифров вид.

Хората, които имат хартиено копие, могат да добавят сертификата в Google Pay или Samsung Pay. Те могат да сканират QR кода, като той ще бъде разпознат, а информацията ще се съхранява само в устройството. Важно е да се уточни, че тази функция не е достъпна за всички държави.

 

 

Алтернативен и по-лесен вариант е да се направи снимка на сертифката и тя да се запази в галерията на телефона. Google Drive има и функция Scan, която може да сканира и дигитализира сертификата и да го запази като PDF.

Как да си направим пряк път до сертификата в телефона

Ако се налага често да показвате сертификата, може да си направите пряк път до него на началния екран, за да не го търсите всеки път през файловия мениджър. Използвайте Google Drive и изберете Files > My Drive. Изберете файла на сертификата и натиснете бутона с три точки до неговото име.

Изберете опцията Make available offline (Направи достъпен офлайн). След това в същото меню трябва да изберете опцията Add to Home Screen (Добави на началния екран). Така ще има икона за бърз достъп до сертификата, който може да използвате лесно по всяко време.