Ако искате да дадете телефона си на някой друг, може да е добре да не му позволите да отваря всичките ви приложения. WhatsApp, имейлите и галерията с изображения могат да съдържат поверителна информация, която не искате да споделяте с никой.

 

Но не се притеснявайте, защото можете да защитите поверителната информация от любопитни очи. Благодарение на Android Pit научаваме как да заключим отделни приложения на смартфона си.

Метод 1: С приложения

В Play Store има изобилие от приложения, които могат да бъдат използвани за блокиране на приложения. Ако извършите търсене  с ‘app lock’ ще получите десетки резултати. Ето две от тези приложения: App Lock from Keepsafe и CM Security Antivirus Applock from Cheetah Mobile.

 

Без значение кое приложение ще изберете, трябва да имате предвид следното: приложенията за заключване на приложения не са реална защита срещу любопитни хора, ако те са достатъчно умни! Те често дори не могат напълно да скрият последното преглеждано съдържание в приложението, което искате да заключите.

Метод 2: С вградените инструменти в устройството ви

- За устройствата на Samsung

Ако имате смартфон от Samsung то вие може да съхранявате приложения, снимки и други файлове в защитната папка „Secure Folder“. Тя е защитена от главния ви акаунт чрез отделен код. Не можете дори да осъществявате достъп до данните в нея външно с USB кабел и компютър.


Използването на Secure Folder означава, че ще трябва да настроите отново изцяло WhatsApp или другите си приложения, но това става с удобно меню. В резултат получавате защита на системно ниво, с която дори  находчивите шпиони няма да могат да се справят.

- За Huawei/Honor устройства

Huawei EMUI предлага подобна функция, тя е наречена PriveSpace. В този случай снимките, данните и приложенията се изолират от основния профил. Но не е нужно да изтегляте приложения, за да ги поставите там. Вместо това можете да създадете втори профил на своя Honor или Huawei смартфон. За да стартирате PriveSpace, трябва само да използвате различен пръст за заключване на екрана, а не този който използвате за основния профил.

Метод 3: С Android функциите за заключване на отделни приложения  

За разлика от приложенията, функциите на Android работят надеждно. За съжаление, те не са достъпни за всички. Тези функции бяха въведени с Android 5.0 Lollipop през есента на 2014 година.

- Създайте отделен потребителски профил

Ако горепосочените приложения не са достатъчно надеждни за вас, трябва да използвате опциите на операционната система. Едната ви възможност е да създадете профил на гост или втори потребителски акаунт на вашия смартфон. Можете да направите това чрез бутон, разположен над бързите настройки в горната част на екрана.

 

Просто създайте нов потребител. Той ще има собствен акаунт или Google акаунт, ще може да инсталира приложения само от Play Store и няма да може да осъществява  телефонни обаждания, да изпраща  SMS съобщения или да получава  достъп до другите ви данни. Това, разбира се, включва и вашите приложения. Ако го настроите като потребител, а не като гост, можете дори да оставите телефона си за по-дълго време на друг човек, който ще може да съхранява данните си върху него на отделно място.

- Заключване на екрана

Благодарение на функцията Screen lock в Android 5.0 Lollipop, можете да закачите тези приложенията, които разрешавате да бъдат отворени от други хора, без това да изисква екрана да се отключва. По този начин всичките ви приложения са блокирани, с изключение на закачените.

 

Вижте най-полезните съвети за начинаещите в Android