Ще започнем с едно пояснение, при различните марки и модели устройства имаме различен интерфейс и версии на Android, така че е възможно наименованията на командите които ви показваме да са различни, но функцията която изпълняват те е една и съща. За теста си ще използваме най-масовият в момента Android 5.1 Lollipop с който заводски идва смартфона Revo 515 – S507. При него има още едно улеснение на потребителите – за всяка команда имате кратко описание, какво представлява тя. За съжаление обаче, не всички смартфони разполагат с подобен туториъл. Но за целта ще ви помогне това видео.

 

 

Вариантите за заключване са няколко. За да стигнете до тях, трябва да влезнете в „Настройки” и да изберете „Сигурност”. Заключването на екрана с общо 5 възможности.  По-скоро, за да предпази телефона ви от неволна активация в джоба е варианта за отключване чрез плъзване с пръст по екрана. Най-масовата е „Парола” от минимум 4 знака. Изберете цифров или буквен код, като един съвет не използвайте поредни символи. Също не правете прекалено дълъг код, защото ще ви се налага често да го пишете и няма да ви е много приятно. След като въведете два пъти паролата си, имате възможност да персонализирате кои известия да излизат при заключен екран. Изключваме смартфона си и въвеждате кода за отключване.

 

 

Вторият вариант е чрез PIN, за разлика от предходният, тук вече можете да използвате единствено цифри, като минимумът отново е 4. Чрез такъв можете да заключите отделно и само своята SIM карта. Тоест, дори и да е отключен телефона, от него да не могат да се провеждат разговори.

 

 

Един от най-популярните методи за заключване на екрана е чрез рисуване на фигура. При нея имате общо 9 опорни точки, чрез които можете да направите своята комбинация. Тя има възможност да бъде както много лесна, така и доста сложна. Минималната е от 4 точки.

 

 

Интересен начин чрез който можете да заключите смартфона си е гласовият. Той е ефектен, но не особено практичен, защото идеята на паролата е да бъде тайна. А тук за да отключите, трябва макар и тихо да я назовете на глас. Тя се състои от 3 до 6 срички, които трябва да повторите няколко пъти, докато Android маркира съвпадения. Тъй като не винаги е сигурно дали ще можете по една или друга причина да назовете правилно паролата си, тук системата ви позволява да изберете алтернативен метод на отключване, чрез споменатите вече Фигура или PIN. Макар да не е свързано със сигурността на смартфона ви, гласовото заключване има още едно полезно приложение. Да кажем, че сте оставили някъде из стаята устройството си и не можете да го намерите. Кажете силно паролата и екранът му ще светне локализирайки, къде точно се намира то.

 

 

Междувременно при всяка една от опциите можете да добавите информация за собственика на устройството, която ще се появява при заключен екран. Непосредствено под часовника.

 

Във втората част на нашата статия, посветена на сигурността на смартфоните и таблетите с Android ви очакват още няколко различни и интересни функции, за съществуването на които е възможно дори да не предполагате. Гледайте Digital.bg и утре, за да разберете кои са те и как да се възползвате от помощта им.

 

Междувременно, ако тематичната ни статия посветена на Android операционната система ви е било интересно и полезно, искате да научите още или се сещате за други функции които сте открили в смартфоните и таблетите си, не се колебайте да ни пишете във Disqus формата за контакти по-долу, чрез имейл или на нашата Facebook страница.