Вече за никого не е тайна, че в операционната система Windows 10 има вградени шпионски програми, които изпращат към сървърите на Microsoft различни данни, без съгласието ни.

Може би не знаете, но в Windows 10 има вграден кийлогър за проследяване на въвежданите от потребителите символи. Кийлогърът присъства в Windows 10 още от предварителните версии на операционната система, но това беше едно от условията за нейното използване.

Microsoft заявиха, че имат нужда от всички тези данни по време на бета тестовете, за да могат бързо да реагират и отстранят откритите проблеми. От компанията обаче обещаха, че финалната версия на Windows 10 няма да съдържа кийлогър, но такъв софтуер все още има. 

Kaк да забраним на Microsoft да ни следи чрез Windows 10? Вижте съветите на PC World.

Стъпка 1:  

Кликнете върху „Settings“ в левия панел на менюто „Start“, а след това върху „Privacy“.

Стъпка 2:

Отидете в „General“ секцията и изключете опцията „Send Microsoft info about how I write to help us improve typing and writing in the future“. Докато сте тук, разгледайте и другите опции и помислете дали не искате да ги промените.

Стъпка 3:

Сега отидете на секцията „Speech, inking and typing“ и кликнете върху „Stop getting to know me“. Имате възможност да контролирате и кои приложения да получават достъп до вашата камера, микрофон, контакти и календар.

 

Вижте 8 причини да преминем към Windows 10 OS