Интернет е страхотно място за информация, забавление и работа, но има и своите неприятни страни. Една от тях е, че много сайтове и платформи искат постоянно да събират данни за потребителите и да следят тяхната онлайн активност. Pocket-lint ни дава няколко съвета как да разберем кой ни следи онлайн и да го спрем.

 

 

Кой събира данни и защо

Събирането на данни е постоянна гореща тема в интернет. Информацията от и за потребителите е един от най-ценните онлайн активи. В повечето случаи се събират общи данни, които не могат да идентифицират конкретен човек, но помагат на алгоритмите да предлагат по-добри персонализирани услуги.

 

Любопитно: Защо трябва незабавно да изтриете Google Chrome от смартфона си

 

Понякога обаче сайтовете събират и доста по-лични данни. И тук, обикновено това се прави по необходимост – например онлайн магазин трябва да знае адреса на потребителя, за да може да му достави поръчката. Може да знае и банковата карта или други данни за него.

Възможно е обаче и други да искат тази информация, без човек да осъзнава. Например рекламодатели, за да следят навиците на потребителите и да им дават по-персонализирани реклами. Също така и хакерите искат тези данни заради други цели.

 

 

Как да видим кой ни следи и да го спрем

Един от лесните начини е чрез добавка за браузър. Има няколко популярни решения, които затрудняват проследяването.

HTTPS Everywhere – автоматично активира криптираната HTTPS връзка за всички сайтове, които разполагат с такава. Това дава допълнителен слой защита и затруднява проследяването на данните.

Privacy Badger – добавка на EEF, която работи с Opera, Firefox и Chrome. Чрез нея се наблюдават онлайн мрежите за реклама и потребителят може да знае кой точно го следи. Също така има и опция за блокирането на тези мрежи.

Disconnect – налично за Chrome, Firefox, Safari и Opera. Изобразява визуално и в реално време кои сайтове следят потребителя. Може да блокира в реално време опитите за проследяване.

NoScript Security Suite – добавка, която е подкрепяна от Едуард Сноудън и се предлага за Firefox и други браузъри, които използват платформата на Mozilla. Чрез нея може да се блокира активно съдържание като JavaScript, което често се използва за проследяване. Има и възможност за разрешителен списък за доверени сайтове.

Blur – налично за Firefox и Chrome. Може да се използва като мениджър за пароли, генератор на пароли, за блокиране на реклами и активиране на криптираните връзки. Премиум версията предлага и създаването на виртуални карти, които да се използват за онлайн разплащания.

 

 

Какво друго може да се направи

Трудно е да се осигури пълно блокиране на всякакво онлайн проследяване. Освен това не винаги е нужно, тъй като много функции и услуги разчитат на поне някакви данни, за да работят. И все пак има още стъпки, които да ограничат безразборното събиране на данни.

 

Браузъри

Именно чрез тези приложения си осигуряваме преобладаващата част от интернет сърфирането. Много от новите браузъри вече предлагат разнообразни и детайлни функции за сигурност. Потребителят трябва просто да отдели време и да разгледа настройките, за да ги настрои според собствените си предпочитания.

Може да използва и защитен браузър като Tor. Той се стреми да предложи максимална защита и анонимно сърфиране. Цената на този факт е, че някои функции не са активни, например доста плъгини няма да работят, а дори стриймовете са по-бавни. Алтернативи са Orbot, Onion Browser.

 

Търсачки

Те също събират доста данни, за да предлагат персонализирани резултати. Но не всички. Търсачки като DuckDuckGo, Qwant, Startpage не събират данни за търсенията и интересите на потребителите им.

 

VPN услуги

Virtual private network (VPN) услугите са един от най-сигурните начини за ограничаване на онлайн проследяването. Връзките се криптират, IP адресите и местоположението са скрити. VPN услугите не дават пълна гаранция за защита, но правят проследяването доста по-трудно. Има и огромно разнообразие от VPN услуги. Безплатните може и да събират данни, но платените обикновено са много сигурни. Популярни са NordVPN, Private Internet Access, EpxressVPN, TorGuard.

 

 

Криптирана комуникация

Остана и защита на комуникацията. Вече доста чат приложения предлагат криптиране на кореспонденцията. Signal е най-популярното от тази гледна точка, като от мнозина се смята за най-сигурното, тъй като е с отворен код и пълно криптиране.