Забравили сте потребителското си име и паролата си за Facebook и вече не можете да влезете в профила си? Или профилът ви във Facebook е бил хакнат и вече нямате достъп до него?

 

От информацията на Make Use Of ще научите кои стъпки трябва да предприемете, за да решите проблема си. Facebook предлага няколко автоматизирани начина за възстановяване на профил.

1. Проверете дали не сте все още във Facebook акаунта си от някое ваше устройство

Преди да опитате да възстановите профила си, проверете дали все още не сте във Facebook акаунта си на някое от вашите устройства. Това може да е друг браузър или на компютъра ви, в приложението Facebook за Android или iOS или мобилен браузър, например на таблета ви. Ако все още имате достъп до Facebook профила си от някое ваше устройство, може да успеете да „възстановите“ паролата си без код за потвърждение. Това, което трябва да направите е да създадете нова парола. Обмислете също така създаването на двуфакторна автентификация във Facebook.

2. Използвайте компютър, от който сте се логвали във Facebook профила си преди

Ако е възможно, използвайте компютър, от който сте се логвали във Facebook профила си преди. Първо, трябва да идентифицирате профила си. Отидете на страницата за възстановяване на Facebook („Намиране на вашия акаунт“) и използвайте имейл адрес или телефонен номер, който преди сте добавили към профила си във Facebook .

 

 

След като успеете да идентифицирате профила си, ще видите резюме на потребителския си профил. Преди да продължите, внимателно проверете дали това наистина е вашият профил и дали все още имате достъп до посочените имейл адреси.

 

 

Ако вече нямате достъп до тях преминете към точка 3 от тази статия. Ако всичко изглежда добре с данните за контакт, които Facebook пази за вас, кликнете върху „Continue“ и Facebook ще ви изпрати код за сигурност.

 

 

Изтеглете кода от имейла си, въведете го и ще успеете да възстановите Facebook профила си.

 

 

Ако сте успели да си възвърнете достъпа до профила си и ако подозирате, че профилът ви във Facebook е бил хакнат, незабавно променете паролата си и актуализирайте информацията си за контакт. Това са ключови стъпки, които не трябва да се пропускат. Уверете се, че сте премахнали всички имейл адреси или телефонни номера, които не са ваши, или до които вече нямате достъп.

 

Ако кодът никога не пристигне, кликнете върху „Didn’t get a code?“ и ще се върнете към предишния екран. След това опитайте отново.

3. Какво да направите ако има промяна в информацията за контакт с вас

Често не е възможно да възстановите Facebook профила си, като използвате горните опции. Може да сте загубили достъп до имейл адреса и телефонния си номер, които сте добавили към профила си, или хакер е променил тази информация. В този случай Facebook ви позволява да посочите нов имейл адрес или телефонен номер, които ще използват от компанията, за да се свържат с вас за възстановяване на профила ви.

 

За да започнете този процес, кликнете върху връзката „No longer have access to these?“ в долния ляв ъгъл на страницата за възстановяване на паролата. Facebook ще ви поиска нов имейл адрес или телефонен номер, за да могат да се свържат с вас, за да ви помогнат да възстановите профила си. Кликнете върху „Continue“.

 

 

Ако сте посочили контакти, на които имате вяра („Trusted Contacts“) можете да ги помолите да ви помогнат да възстановите профила си във Facebook.

 

 

Ако не сте задали „Trusted Contacts“, може да опитате да отговорите на един от въпросите си за сигурност и да зададете отново паролата си. Като допълнителна предпазна мярка, има 24-часов период на изчакване, преди да получите достъп до профила си. В противен случай може да се наложи да изчакате, докато Facebook се свърже, за да провери самоличността ви. Бъдете търпеливи.

4. Какво да направите ако вашият профил е бил хакнат и изпраща спам

В случай, че профилът ви е бил хакнат и от него се изпраща нежелана поща, трябва да докладвате Facebook профила си като компрометиран.

 

 

Това ще стартира процес, който е подобен на описания по-горе. Въпреки че ще използвате същата информация за идентифициране на профила си, в следващата стъпка ще можете да използвате текуща или стара парола за Facebook, за да възстановите профила си.

 

5. Ккво да направите ако все още не може да влезете във Facebook профила си

Ако всички методи за възстановяване на профила ви във Facebook не са успели, последната ви надежда е екипът по поръжката на Facebook. За целта изпратете имейл на security@facebookmail.com, в който обяснете вашата ситуация.

 

От поддръжката могат да ви дадат възможност да докажете самоличността си с паспорт или шофьорска книжка. Този процес може да отнеме няколко седмици, така че бъдете търпеливи.

Ако не сте използвали истинското си име във Facebook, вашите надежди за възстановяване на профила ви по този начин са нищожни.

 

Вижте 8 полезни трика във Facebook за начинаещи