Забравили сте домашната си Wi-Fi парола? Ако сте спазили всички изисквания за създаване на пароли – дълги низове от букви и цифри, това е нормално, но може да ви създаде известно неудобство.

За щастие, вие не сте безпомощни, тъй като има няколко неща, които можете да направите, за да видите паролата и дори ако решите да я смените с такава, която е по-лесна за помнене. Благодарение на PC World можем да научим как да възстановим забравена Wi-Fi парола. Ето какво трябва да знаете по темата:

В Windows OS

Стъпка 1:

Кликнете с десния бутон върху иконата за Wi-Fi сигнал в долния десен ъгъл и след това върху ‘Open Network and Sharing Center’.

Стъпка 2:

След като Network and Sharing Center се зареди, кликнете върху текущата си Wi-Fi връзка.

Стъпка 3:

Ще се отвори прозорец, в него кликнете върху ‘Wireless Properties’.

Стъпка 4:

Последния прозорец, който се отвори има два таба ‘Connections и Security’. Изберете Security. Тук ще откриете паролата си. За да я видите обаче ще трябва да сложите отметка до ‘Show characters’.

В Android OS

Може да използвате и Android устройството си, за да разберете Wi-Fi паролата, но джаджата ви ще трябва да е рутната (разкодирана).

Стъпка 1:

От Play Store изтеглете ‘Root Browser’ и отидете в папката ‘Data >Мisc’.

Стъпка 2:

Кликнете върху Wifi.

Стъпка 3:

Намерете файла ‘wpa_supplicant.conf’ и кликнете върху него. Ще се появят два метода за отваряне на файла, вие изберете RB Text Editor.

Стъпка 4:

След като влезете, ще видите редове с код. Всичко, което трябва да направим е да намерите съответния участък, свързан с вашата Wi-Fi мрежа. Частта SSID ви казва името на мрежата, докато PSK мястото, от където ще получите парола си.