Като всяко друго нещо и батериите на лаптопите не са вечни и имат срок на годност. Въпреки скорошните подобрения в литиево-йонната технология, повечето батерии могат да издържат само на определен брой зареждащи цикли, преди капацитетът им да започне бързо да се влошава.

 

Разбира се, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се справите с това. Но нищо от това няма да помогне, ако батерията ви вече е „мъртва“. Какво да правим тогава? Информацията на Make Use Of може да ви е полезна.

 

Метод 1: Сложете батерията в камерата на хладилника

Ако лаптопът ви е с Ni-Mh (никел метал хидрид) или NiCd (никел-кадмиева) батерия, можете да опитате да я замразите. Ако имате обаче литиева батерия (която има във всички Mac и повечето нови компютри с Windows), не опитвайте този метод. Освен това ако батерията ви е изключително стара, всички електрони вероятно са изтекли и този метод също няма да работи.

 

Какво да направите? 


За начало, изключете лаптопа си, извадете щепсъла от контакта и извадете батерията от устройството. Имайте в предвид, че изваждането на батерията от лаптопа в някои случаи може да анулира гаранцията.  


След това поставете батерията в торбичка с цип и след това в още една, за да добавите още един слой за изолация. Влагата не трябва да проникне в батерията, защото това ще я унищожи безвъзвратно.

 

След което поставете батерията във фризера за 10 часа. След като изтекат 10-те часа, оставете батерията естествено да се затопли до стайна температура, преди да я поставите обратно в лаптопа си.

 

Метос 2: Презаредете батерията

Не забравяйте, че литиевите батерии се повреждат, ако не се използват продължителен период от време. Трябва да се опитате да включвате устройството, работещо с литиева батерия, най-малко веднъж на всеки два дни, за да опазите батерията му.

 

Този метод работи, но е рискован. Ако презареждате твърде дълго, батерията може да избухне. Носете очила и извършете процеса в свободно помещение. Ще ви трябват още: клипс тип „крокодил“, тънък проводник и зарядно устройство за лаптоп.

 

Какво да направите?


Първо, трябва да намерите положителните и отрицателните изводи на батерията. Те трябва да имат ясни обозначителни етикети, но ако не ги откривате, потърсете в интернет информация за модела на батерията.

 

След това изрежете две парчета тел, всяко с дължина около 8 см. Едното от тях ще играе ролята на положителен проводник, а другото на отрицателен. На положителния проводник отстранете около сантиметър от защитното покритие от всеки край. На отрицателния проводник отстранете около сантиметър в единия край и малко под 2 см в другия край.

 

Когато сте готови, поставете единия край на положителния проводник в положителния щифт на батерията и вкарайте този край на отрицателния проводник, от който отстранихте около сантиметър от защитното покритие в отрицателния извод.

 

Сложете другия край на положителния проводник в положителния щифт на зарядното устройство. Накрая прикрепете другия край на отрицателния проводник към отрицателния външен проводник.

 

Сега трябва да оставите батерията си за два часа. Когато прекъсвате свързването, внимавайте – това е моментът, когато съществува риск от експлозия. Поставете отново батерията в лаптопа, за да проверите дали всичко е наред.

 

Метод 3: Сменете клетките на батерията

Можете да опитате да замените някои (или всички) клетки на старата батерия с функциониращи клетки от работеща, но неизползвана батерия. В този случай има няколко важни неща, които трябва да имате предвид:

 

- Новите клетки трябва да имат същия химичен състав като текущите клетки (например литиево-йонни).

- Новите клетки трябва да имат същото номинално напрежение, както старите.

- Новите клетки трябва да имат същият или по-голям капацитет като старите клетки (измерен в mAh).

- Новите клетки трябва да имат същите физически размери като старите.

- Ще ви е необходим и инструмент за запояване.

 

Какво да направите?


Извадете батерията от лаптопа си и я отворете. Може да имате нужда от отвертка. В корпуса на батерията ще видите отделни клетки. Обикновено те изглеждат като обикновени АА батерии. Всяка от клетките ще бъде свързана с платка с жици. Уверете се, че сте запомнили кои кабели къде отиват. Добре е да използвате мултицет, за да се уверите, че няма потенциално опасен остатъчен заряд.

 

Отделете клетките от техните проводници и помежду им като използвате инструмент за запояване, след което ги извадете от кутията. След това свържете новите клетки и отново поставете проводниците на правилните места. Накрая поставете обвивката на батерията и я оставете да почине поне 48 часа преди да я сложите в лаптопа.

 

Вижте как правилно да зареждаме батерията на смартфона