Всички неволно сме изтривали снимки на телефона си, като понякога са важни кадри, които искаме да запазим. Добрата новина е, че изтриването на снимки в Android не е безвъзвратно, но трябва да се действа бързо и внимателно, отбелязва NextPIT.

 

Как да възстановим изтрити снимки с приложение

Има много приложения, които могат да възстановят изтрити снимки в Android смартфони. Процентът им на успех е различен, като зависи от доста фактори. Едно от популярните е DiskDigger photo recovery. То е безплатно, но с реклами, като се справя сравнително добре при доста ситуации.

 

 

Когато изтриете неволно снимка, която искате да възстановите, трябва бързо да изтеглите приложението от Google Play Store и след това да спрете WiFi и мобилния интернет. Целта е да се намали рискът някое приложение да запише данни върху изтритите файлове.

Също така деактивирайте приложенията за почистване на временни файлове и кеш памет. Недостатък на DiskDigger, когато се използва на стандартен Android, е, че може да възстановява само thumbnail версиите на изображенията, които са с по-малка резолюция. Пълните изображения могат да се възстановят само с root-нат телефон и платената Pro версия.

 

 

След пускане на приложението, следвайте инструкциите и изберете къде да бъдат възстановени снимките. В зависимост от зададените критерии търсенето може да отнеме няколко минути. Приложението ще покаже списък с откритите изтрити снимки и потребителят може да избере в какъв размер да ги възстанови и къде.

Pro версията в комбинация с root-нато устройство може да възстанови и оригиналните файлове, стига да не са увредени от презаписване с други данни върху тях. Важно е да се внимава и с опцията за триене на файлове, която предлага DiscDigger. Тя изтрива всичко.

 

Как да направим бекъп на снимките си

Добра идея е да имаме резервно копие, т.е. бекъп, на снимките си. Android има доста опции за това. Една от тях е чрез приложението Google Photos. То предлага безплатно неограничено пространство за съхранение на снимки до определен размер. Безплатното неограничено пространство ще се предлага до юни 2021 г.

След като инсталирате приложението, може да отидете в Settings > Backup & sync и да изберете колко често и чрез какъв метод приложението да прави резервно копие на снимките.