От всичките си онлайн профили, вероятно най-много проблеми ще имате ако заключите профила си в Google. Ако сте инвестирали всичко в екосистемата на Google, ще загубите достъп до всичко от напомнянията си до електронните си таблици.

 

Google предлага няколко начина да възстановите профила си, но успехът ви ще зависи от това, колко време предварително сте отделили за конфигуриране на различните функции за сигурност.

 

Информацията на Make Use Of е разделена на две части. Първо ще разберем как да настроим профила си по най-добрия начин за подпомагане на процеса на възстановяване. След това ще видим как да използваме функциите, които сме настроили, за да възстановим профила си.

1. Настройване на Google профила

Нека разгледаме всички данни, които Google може да използва, когато се опита да възстанови профила ви.

Въпроси за сигурност

Въпросите за сигурността са толкова стари, колкото и самият интернет. Тези въпроси за сигурността на паролите обаче са несигурни. Поради това Google напълно премахна функцията за новите профили. И ако имате по-стар акаунт, няма да можете да промените вашите въпроси, само да ги изтриете изцяло.

 

Ако сте сигурни, че знаете отговорите на въпросите си за сигурност, можете да ги оставите непокътнати. Но ако сте ги забравили, може да е по-безопасно да изтриете тази опция. Можете да го направите, като влезете в Google профила си и отидете до Sign-in & security > Account recovery options > Security questions.

Резервни кодове

Ако следвате препоръките за сигурност в цялата индустрия, трябва да сте настроили двуфакторна идентификация (2FA) във всичките си онлайн профили. По-просто казано, 2FA изисква от вас да въведете уникален код в допълнение към вашата парола. Когато настроите 2FA в Google, ще получите опция за създаване на резервни кодове. Те могат да се използват в случай, че някога загубите достъп до устройството, което използвате за 2FA.

 

За да настроите 2FA, влезте в профила си и отворете Sign-in & security > Password & sign-in method > 2-Step Verification изберете устройството, на което искате да получите кодовете.

 

За да създадете резервни кодове, отворете Sign-in & security > Password & sign-in method > 2-Step Verification > Backup codes > Setup.

Добавете имейл адрес за възстановяване

Винаги трябва да добавяте алтернативен имейл адрес към Google профила си. Google ще го използва, за да комуникира с вас, ако нямате достъп до Gmail.

Добавянето на втори имейл адрес е лесна работа, отворете Sign-in & security > Account recovery options > Recovery email.

Добавете телефонен номер

В процеса на възстановяване, Google ще се опита да изпрати уникален код на телефонен номер, който има в записа ви. Ето защо трябва да сте сигурни, че сте въвели телефонен номер, който все още е актуален. Отидете на Sign-in & security > Account recovery options > Recovery phone, за да добавите или промените номера.

Изтеглете приложението Google Authenticator

Приложението Google Authenticator може да създава 2FA кодове на вашия телефон. То е съвместимо със стотици онлайн профили и е едно от най-широко използваните 2FA приложения. Кодовете, които генерира, могат да се използват и за предоставяне на достъп до заключен профил. Изтеглете приложението от Google Play Store или от Apple App Store и следвайте инструкциите на екрана.

2. Възстановяване на профила ви

Преди да започнете процеса на възстановяване, има няколко неща, които можете да направите, за да протекат нещата по-гладко.

 

Първо, уверете се, че не сте в необичайно географско местоположение. Тоест, не започвайте процеса на възстановяване, ако сте в различен град или държава, освен ако това не е абсолютно необходимо.


Второ, започнете процеса от компютър, който използвате редовно. Това не е моментът да изпробвате новия си таблет.


Трето, използвайте същия браузър, който обикновено използвате за достъп до услугите на Google.

 

Сега сте готови да започнете процеса на възстановяване. Отворете accounts.google.com/signin/recovery. Google ще ви помоли да въведете имейла на профила, който искате да възстановите, последвано от серия от въпроси. Всички те имат за цел да помогнат на Google да потвърди самоличността ви.

 

Невъзможно е да намерите списък с въпросите, които Google може да ви попита – очевидно те са строго пазена тайна. Ако не можете да отговорите на конкретен въпрос, можете да кликнете върху “Try a different question” "Използване на различен въпрос"  в долната част на прозореца.

 

След като успешно отговорите на достатъчен брой въпроси, Google ще започне да ви води през процеса на създаване на нова парола и възстановяване на достъпа до профила ви. Ако Google не е удовлетворен от отговорите ви, ще се появи съобщение за доста рязко отхвърляне на потвърждението. Ако стигнете дотам, имате само един изход: свържете се директно с Google.

 

Вижте 4 лесни начина да защитите Facebook профила си