Случвало ли ви се е вашият смартфон изведнъж да спре да реагира на действията ви? В повечето случаи, рестартирането на телефона, трябва да реши проблема, но в някои по-редки случаи, трябва да се прибегне до възстановяване на фабричните настройки. 

 

От Android Pit ще ни покажат как да възстановим фабричните настройки на Android телефон.

Как да рестартираме смартфона си?

Понякога телефоните ‘замръзнат‘ без видима причина. Въпреки, че е досаден, този проблем обикновено може да се реши бързо и лесно, като рестартирате устройството си. На теория, след рестартирането на телефона ви, всички ваши снимки, приложения и настройки трябва да бъдат оставени непокътнати.

 

Ето как да направите това: задръжте натиснат „Power” бутона за около 30 секунди и телефонът ще се рестартира. Това е лесно да се направи, но понякога телефона може да продължи да не работи и тогава може да се наложи да възстановите фабричните настройки. Това е по-крайна мярка, която ще унищожи всичките ви данни, но обикновено решава по-упоритите проблеми.

Как да възстановим фабричните настройки на Android телефон?

Най-лесният начин да възстановите фабричните настройки на телефона си е с менюто за настройки, но ако това не е възможно, можете да възстановите настройките в Recovery Mode. Ето как трябва да постъпите в двата случая:

1. Възстановяване на фабричните настройки с менюто Settings

Преди да започнете трябва да знаете, че този процес ще изтрие всички данни от вътрешната памет на устройството ви, включително лични файлове (например, снимки). Така че, не забравяйте да направите предварително резервно копие на всичките данни съхранявани в телефона.

– в менюто „Settings“ намерете „Backup & reset“ и докоснете Factory data reset -> Reset phone.

– ще бъдете подканени да въведете код за достъп и след това да изтриете всичко с „Erase everything“.

– след като това бъде направено, изберете опцията за рестартиране на телефона си.

– сега можете да възстановите данните от телефона си.

2. Възстановяване на фабричните настройки в Recovery mode

Ако не можете да получите достъп до „Settings“ менюто, можете да възстановите фабричните настройки в Recovery mode. Ако е възможно, архивирайте данните си преди да започнете.

– изключете телефона.

– задръжте натиснати едновременно бутона „Volume“ и бутона „Power“ докато телефонът се включи.

– ще видите думата „Start“. След това трябва да натиснете бутона „Volume“, за да отворите Recovery mode.

– натиснете бутона „Power“, за да стартирате режима. Ще видите Android робота.

– след като влезете в Recovery mode, натиснете и задръжте натиснат бутона „Power“. Докато правите това, натиснете бутона „Volume“ веднъж, след това пусне бутона „Power“.

– натиснете бутона „Volume“, докато “Wipe data/factory reset“ се освети. Натиснете бутона „Power“, за да изберете опцията.

– натиснете „Power“ бутона, за да изберете „Reboot system now“.

– след това, можете да възстановите данните от телефона си.

 

Вижте какво да правим ако забравим Android паролата си или PIN кода