Има различни причини, поради които може да се наложи фабрично нулиране на Windows 10 компютър. Инсталирали сте твърде много приложения и искате да започнете на чисто? Или пък сте решили да продавате вашия компютър, или може би се налага да отстраните някакъв проблем? Добре е да знаете, че връщането на фабричните настройки на Windows 10 е доста бърза и безпроблемна работа. Има два основни начина да го направите, а от Android Authority ги обясняват много добре. Освен това може да нулирате Windows 10 с пълно преинсталиране на системата.

 

И накрая, не забравяйте да направите резервно копие на вашите данни, снимки, видеоклипове, музика и т.н., преди да нулирате Windows 10, защото може да загубите всичко!

Метод 1: Нулирайте Windows 10 чрез менюто за настройки

 

Най-бързият и лесен метод е да нулирате Windows 10 от менюто „Settings“. Ето как става това:

1. Архивирайте всички важни данни, които не искате да бъдат изтрити.

2. Отворете „Start“ менюто и натиснете „Settings“ (иконата на зъбното колело) от ляво.

3. Изберете Update & Security и кликнете върху опцията „Recovery“ в левия край.

4. Натиснете бутона „Get Started“ под секцията „Reset this PC“ в менюто „Recovery“.

5. Ще се появи екран и ще ви попита дали искате да запазите файловете („Keep my files“) или да изтриете всичко („Remove everything“). Изберете опцията, която искате.

6. Продължете да следвате подканите, докато системата не започне да се нулира.

7. Вашият компютър може да се рестартира няколко пъти по време на този процес. Трябва само да го изчакате, докато не видите екрана за настройка на Windows 10. Когато това се случи, всичко е готово! Вашият компютър трябва да се върне към първоначалните си фабрични настройки с или без вашите лични файлове, в зависимост от това коя опция сте избрали. Това е най-лесният вариант за нулиране на Windows 10.

Метод 2: През менюто за зареждане

 

Ако поради някакъв проблем, компютърът ви няма достъп до Windows, може да извършите фабрично нулиране, без да влизате в операционната система. Този метод е малко по-сложен, но не е невъзможно да се направи.

 

1. Windows 10 трябва автоматично да се стартира в менюто Advanced Boot Options, ако компютъра не може самостоятелно да зареди Windows 10.

2. Ако вашият компютър заседне в цикъла на зареждане, изключете захранването (на настолен компютър) или издърпайте батерията (на лаптоп) и опитайте отново.

3. След като сте в Advanced Boot Options, изберете опцията „Troubleshoot“. Трябва да намерите опцията „Reset Windows 10“. След това преминете през същите стъпки описани в метод 1.

След това връщането на фабричните настройки трябва да се случи, подобно на метод 1, компютърът ви трябва да се рестартира няколко пъти и в крайна сметка да зареди екрана за настройка на Windows 10. Ако по някаква причина това не се случи и компютърът ви не се зарежда, може да имате проблем с хардуера или може да се наложи да преинсталирате Windows 10.

 

Вижте какво да направим ако Windows 10 не се стартира