Вижте още: Бързи команди за Windows и Mac - Action Center, настройки, бързо заключване на профил, гласови асистени Cortana и Siri (Видео)

 

Полезни, интересни и правещи живота и работата ви по-лесни, това са кратките бързи команди за Windows и Mac компютър, които Digital.bg ви показва в поредица от видео туториъли.

 

Понякога ви се налага да откриете в дадена снимка нещо много малко, текстът в някоя страница в Интернет е с прекалено ситен шрифт или пък играете на някоя игра, в която например се иска да намерите десетте котки на екраните си. Повечето хора инстинктивно се приближават до мониторите си, но това не е най-доброто решение.

От една страна, така ще натоварят изключително много очите си, а от друга ако дисплеите им са с по-ниска резолюция, отново няма да видят този детайл, който търсят. По-добрият вариант е да увеличат екраните си като под лупа. Но как се прави това? Имате няколко варианта.

 

Ако използвате модерен лаптоп с тъчпад, който има мултитъч функционалност, натиснете с с два долепени един за друг пръста върху него и постепенно ги раздалечете. Това ще приближи картината.

Последствие, когато искате да я върнете към първоначалният ѝ облик, повторете движението, но наопаки, приближавайки пръстите един към друг. На екраните ви ще излезнат проценти на приближаване. В стандартен работен режим, те са 100%.

 

Ако не сте на лаптоп, а на десктоп компютър и нямате тъчпад, приближаването може да се направи посредством комбинация между мишката и клавиатурата. Като за целта мишката задължително трябва да има скролер. Натискате “Ctrl“ бутона на клавиатурата и посредством скролера, при движение нагоре увеличавате, а надолу намалявате образа.

Има и трети вариант, който е универсален и може да се използва както при лаптопи, так и при настолни компютри. За целта ви е нужна единствено клавиатура. Бързата команда съчетава бутоните "Windows/Start" заедно с бутоните "+" и "-", като логично положителният е за увеличаване с лупата, а отрицателният за намаляване. В зависимост от това къде е поставен курсорът на мишката или тъчпада ви, компютърът ще увеличава точно тази зона, където е.

 

При компютри с Mac операционна система, командата е малко по-дълга и съчетава "Alt", "Command" и "+" или "-".

Продължавайте да следите Digital.bg и на сайта ни ще намерите още такива тайни на компютрите си, за съществуването на които е възможно дори да не подозирате. А те определено ще направят живота ви доста по-лесен.