Едно от най-важните изисквания на собствениците на смартфони към техните устройства е те да работят бързо. На пазара се предлагат много смартфони, които работят с мощни процесори и висококачествена RAM памет. Но какво да правят собствениците на евтини смартфони?  Това е най-често срещаният въпрос, който всеки потребител задава след като известно време е ползвал смартфона си.

 

Въпреки че скоростта на вашия смартфон зависи до голяма степен от процесора и RAM, има начини да подобрите работата му. От Tech2 Learners споделят полезна информация по темата.

Защо работата на смартфона ни се забавя във времето?

Има много причини за това, но ето някои от най-важните:

 

1. Стар процесор и малко количество RAM.

 

2. Приложенията, изпълнявани във фонов режим, консумират значително количество RAM.

 

3. Работата на смартфона се влошава, поради пазенето на твърде много приложения, които вече не използвате.

 

4. Ако вашият смартфон е засегнат от злонамерен софтуер, това може значително да намали скоростта на смартфона ви.

 

5. Разкодирането на Android смартфон също е водеща  причина за този проблем.

 

6. Използването на смартфон редовно, без рестартирането му поне веднъж седмично, също е възможна причина.

 

7. Тежките игри също водят до намаляване на скоростта.

 

8. Ако сърфирате постоянно, то кеш паметта и бисквитките могат да заемат много място на телефона ви.

Как да ускорим работата на Android смартфон?

1. Върнете първоначалното състояние на телефона си, ако сте го разкодирали. Разкодирането на Android смартфоните има много предимства, но и много недостатъци, особено ако не сте много наясно какво точно правите. Въпреки че целта на разкодирането на телефоните е да подобри производителността им, много потребители установяват, че в опита си да ускорят телефона си, се случва точно обратното.

 

2. Не е разумно да инсталирате антивирусни приложения. От Google твърдят, че тези приложения се изпълняват във фонов режим и правят ненужни сканирания, които оказват лошо влияние върху RAM на вашия смартфон. Така че, опитайте се да избегнете тези видове приложения. Освен антивирусни  приложения, не инсталирайте и приложения, които предлагат да почистят нежеланите файлове, и т.н. Те не изпълняват работата си, а консумират RAM паметта на смартфона ви. Освен това заемат място. 

 

3. Рестартирайте ежедневно Android смартфона си. С рестартирането, вашият смартфон затваря всички неизползвани приложения, които се изпълняват във фонов режим.

 

4. Редовно изчиствайте кеша, историята и ненужните файлове от Android устройството си. Може да направите това като влезете в режима за възстановяване на вашето Android устройство. При различните модели телефони това става по различен начин.

 

5. Фабрично нулиране на устройството ви. Ако с всички горепосочени начини не постигнете желания резултат, тогава ще трябва да нулирате изцяло телефона си, като използвате метода за възстановяване на фабричните настройки или можете също да изтриете данните, като влезете в режима за възстановяване. 

 

Вижте как да използваме голям Android смартфон с една ръка