Много модели Android устройствата са създадени с недостатъчно памет. По тази причина някои потребители използват приложения за управление на RAM паметта. Но дали има смисъл от това?

 

Ето съветите на Android Pit по въпроса:

Научете повече за RAM паметта

В смартфоните, както във всеки компютър, има няколко типа памет. Те имат различна скорост, цени и работят по различен начин. Вашата вътрешна памет, например, е бавна, евтина и постоянно съхранява данни, дори когато е изключена от захранването. В резултат на това се съхраняват данни за приложенията, снимки и видеоклипове.

 

RAM (Random Access Memory) е скъпа, но много по-бърза от вътрешната памет. Предимството е, че тя се изчиства, ако не е свързана към захранване. RAM служи като тип работна повърхност за вашите приложения където се съхраняват временните данни, необходими за работата на телефона.

Минималната големина на RAM за един смартфон

Съвременните модели смартфони от висок клас се предлагат с 4, 6 или 8 GB. За да сте сигурни, че смартфонът ви ще ви върши добра работа през следващите няколко години, трябва да си набавите устройство с поне 6 GB. RAM с големина до 4 GB може да бързо да се изчерпи, ако отваряте много приложения едновременно или се наслаждавате на тежки игри. Като цяло, 4 GB е препоръчителният минимум за съвременните устройства и приложения. Ако все пак сте решили да си купите телефон от нисък клас, не вземайте такъв с по-малко от 2 GB RAM.

Изчистване на RAM паметта

След известно време вътрешната памет на телефона ви се запълва с приложенията, които използвате най-често. Тогава тя трябва да бъде частично изчистена, за да може да се стартират нови приложения. Android прави това автоматично, така че по принцип не се очаква от потребителите да правят нищо, така че схващането, че RAM паметта в Android трябва да бъде изчиствана ръчно е погрешно. Ако го правите, приложенията, които използвате редовно ще се подновяват постоянно, а това отнема време и намаля живота на батерията.

 

Пълната RAM памет не е лошо нещо, дори е желателно. Причината е във философията на правилата за управление на паметта при системи с Linux ядро, при които се счита, че свободната вътрешна памет е пропиляна памет. Тъй като Android е базирана на Linux и Unix, това означава, че ако включите смартфона си и заредите няколко приложения, всички тези приложения ще останат в паметта и когато се наложи да се върнете на начални екран – а след това отново в приложението, то ще се зареди почти незабавно. Това е така, защото приложението остава под някаква форма във вътрешната памет. В противен случай ще трябва да чакате дълго време, докато приложението се зареди отново.

Случаите, в които се налага да изчистите RAM паметта на Android

Много производители на смартфони предлагат вградени функции за почистване на паметта, но това трябва да се прави само в случаите, когато затварянето на приложение за спестяване на RAM пространство е полезно. Ето кои са тези случаи:

 Дадено приложение не работи добре

Симптомите за проблеми могат да бъдат много разнообразни. Дори прегряването на смартфона без очевидна причина може да се дължи на неправилно функциониращо приложение. Ако браузърът забива, или приложения като Facebook или Twitter не работят както се очаква, има смисъл да се прекрати проблемното приложение, чрез приплъзването му от екрана за мултизадачност.

 

Ако това не помогне, може да се наложи да предприемете по-строг подход и ръчно да затворите приложението. Това може да се направи в настройките. Тук можете също да видите кои приложения използват твърде много RAM и да ги спрете.

 

За да видите размера на използваната RAM памет, трябва да влезете в настройките на вашия смартфон. Потърсете менюто за приложения и отидете на активни приложения. Тук ще видите статистически данни за използването на паметта през последните часове. В зависимост от модела смартфон подробният изглед може да е скрит зад друго меню.

За да затворите наистина приложение, трябва да влезете в информацията за приложението. Това обикновено се извършва, като изберете приложението в общия преглед и изберете бутона за прекратяване на приложението.

 

Чрез избирането на отделните приложения ще се определи кои от тях консумират най-много системна памет. Рестартирането на смартфона може да помогне, ако проблемът продължава.

Деинсталирайте приложенията, които изискват твърде много ресурси

Горният списък показва от колко памет се нуждае от приложението. Тази цифра може също да показва, че дадено приложение изисква твърде много ресурси. Ако имате такива може да ги замените с техни по-малко взискателни алтернативи. В допълнение, в случаите, в които не използвате дадено приложение дълго време, може да помислите дали не е добра идея да го деинсталирате.

 

 

Вижте как да преместите Android приложения на Micro SD карта