Батериите на съвременните телефони не могат да издържат няколко дни с едно зареждане, поради което навярно се питате има ли начин да решите този проблем.

От Tech Radar споделят методи, по които може да запазите живота на батерията на вашия iPhone за по-дълго време. Имайте предвид, че по-старите модели iPhone имат батерии с по-малък капацитет, които не могат да се сравняват с този на батерията на най-новия iPhone 11. Ако имате вашия iPhone от дълго време, има вероятност батерията му да не може да се зарежда пълноценно. Отидете на Settings -> Battery -> Battery Health, за да видите дали с течение на времето максималния капацитет на батерията не е ограничен. Ако случаят е такъв, можете да изпратите телефона си в сертифициран сервиз на Apple, за да смените батерията.

Също така трябва да актуализирате до най-новата версия на платформата - iOS 13, която ще оптимизира всички процеси на телефона за максимална ефективност на батерията.

1. Включете Low Power Mode

Този режим беше въведен в iOS 9 и е най-лесният начин за пестене на батерията. Може би ще получите подкана да преминете към Low Power Mode, когато зарядът ви падне под 20%, но можете ръчно да го включите. За да направите това, отворете Settings -> Battery  и го включете, но можете също да го добавите в Control Center за лесен достъп.

Low Power режимът намалява яркостта на дисплея, оптимизира работата на устройството и минимизира системните анимации. Някои приложения като Mail няма да изтеглят съдържание във фонов режим. Все още можете да изпращате текстови съобщения, да се обаждате и да получавате данни.

2. Ограничете времето за гледане на видео и за играене

Това е очевидно, но няма как да не го споменем. В зависимост от телефона ви, гледането на видеа един час може да отнеме 5% или повече от батерията. Същото важи и за играта, особено тези, които се състезават онлайн, тъй като телефонът трябва да работи извънредно, за да препредава командите към и от сървъра. За съжаление решението е да гледате и да играете по-малко.

3. Спрете да използвате настройките за местоположение

Въпреки че способността на вашия iPhone да определи местоположението ви с помощта на LTE, GPS и сензорите наистина е чудесна, тя изтощава батерията ви. Ако имате малък заряд, не дръжте приложението Maps отворено, това се отнася и за другите приложения, които имат достъп до местоположението ви. 

Ако трябва да използвате някои от тези приложения - да речем за навигация в Maps, тогава можете да изключите GPS, като се насочите към Settings -> Maps -> Location и изберете „Never“.

4. Намалете яркостта на дисплея

Ярко осветените екрани изтощават батерията по-бързо от тъмните. Лесно можете да намалите яркостта от Control Center. Разбира се, може да върнете обратно настройката, ако е включено автоматичното избиране на яркостта, която автоматично повишава яркостта на екрана въз основа на количеството светлина около вас. Отворете Settings -> Brightness и изключете опцията.

5. Преминете към тъмен режим

Dark Mode се поддържа в iOS 13. PhoneBuff тестът показва, че  режимът може да удължи живота на батерията с 30%. Този процент може да варира между различните модели iPhone, тъй като някои имат LCD екрани, а други използват OLED екрани.

Включването на Dark Mode е лесно. Или отворете Control Center, или навигирайте до Settings -> Display & Brightness. Можете дори да зададете график, за да може телефонът да се превключва в тъмен режим в определени часове на деня.

6. Изключете 4G / LTE свързаността

Това е малко екстремна мярка, но ако батерията на телефона ви е на критично ниво, това е начина. Отидете до Settings -> Cellular и изключете клетъчните данни и „Data Roaming“. Ако искате може да изключите данните за отделни приложения, ако искате да ограничите някои от тях да актуализират само при Wi-Fi връзка.

7. Изключете всичко

Ако абсолютно трябва да пестите батерия и нямате нищо против да изключите всичко освен самия iPhone, ето какво да направите.

Спрете остатъчната активност изцяло или я ограничете до Wi-Fi като отидете на Settings -> General -> Background App Refresh. След това отворете Settings > Notifications и задайте ‘Allow Notifications’ на „Off“, за да се избавите от известията.

Като последна мярка включете Airplane Mode.

 

Вижте топ 5 нови и полезни функции в Apple iOS 14 за iPhone