Рано или късно, всеки се сблъсква с проблеми с Wi-Fi връзката си. Може би връзката се забавя без очевидна причина, или чувствате, че не се ползвате от скоростите, за които плащате.

 

Лесен начин да потвърдите дали има проблем, е като проверите скоростта на Wi-Fi мрежата, а това лесно може да се направи. Има много онлайн услуги за тестване на Wi-Fi скоростта, които работят във всеки уеб браузър. Те дават точна представа за това колко бърза е вашата интернет връзка, смятат от Make Use Of.

Как работят тестовете на Wi-Fi скоростта?

Повечето тестове за Wi-Fi скоростта измерват три елемента: скороста на мрежата, скорост на изтегляне и скорост на качване. Скороста на мрежата е времето, необходимо за изпращане на пакета от данни от една машина до друга, и обратно назад до първата и се измерва с командата „ping“. Високата латентност причинява изоставане – нещо, което определено искате да избегнете в мултиплейър игрите. Скоростта от повече от 150 милисекунди (ms) може да причини забавяне с висока латентност, докато скорост под 20 милисекунди (ms) се счита за много ниска латентност.

 

Скоростта на изтегляне е най-важната цифра. Това означава колко бързо се прехвърлят данни на компютъра, измерено в мегабита в секунда. За да прецените резултатите, трябва да знаете за каква скорост на услугата сте се регистрирали, след което да ги сравните.

 

Скоростта на качване показва колко бързо можете да качвате данни, например когато архивирате файлове в някоя облачна услуга. Тази скорост обикновено е по-бавна от скоростта на изтегляне, а не както се рекламира от доставчиците на интернет услуги. Сравнете резултата от теста за скоростта с цитираната скорост на доставчика си, за да видите дали получавате това за което плащате.

 

Стойностите от теста за тези три параметъра ще ви дадат пълна представа за вашата Wi-Fi връзка. Но когато провеждате тези тестове, не забравяйте да избегнете някои често срещани грешки.

1. Не правете теста само веднъж

За да получите точна картина на вашата Wi-Fi скорост, трябва да извършите теста за скорост повече от веднъж. Скоростите са доста променливи величини. Можете да направите теста два пъти при същите условия и да получите различни резултати. Направете теста най-малко три пъти, в различни дни, така ще получите средна стойност на резултатите. Това ви дава по-точно отражение на действителната скорост на интернет.

2. Не тествайте в грешното време на деня

Резултатите от тестовете за скоростта ще зависят от времето, в което правите теста. Един от най-големите фактори, влияещи върху скоростта на интернет, е броят на вашите колеги (потребители), които са влезли в системата едновременно. По време на "пиковите часове", като неделя вечер, например, когато всички стриймват от интернет, вероятно ще засечете по-бавни скорости, отколкото по друго време. Разумно е да изпълните теста както в пиковите часове, така и извън пиковите часове и да сравните резултатите. Ако ви интересува общата ви скорост, проведете теста само по време на пиковите часове.

3. Не правете теста на грешното място

Как да изберете правилното място? Това зависи от това, което се надявате да разберете.

- Когато искате само да измерите скоростта на Wi-Fi: Стартирайте теста с пряка видимост към вашия рутер. С други думи, направете го в една и съща стая без физически препятствия, които може да блокират сигнала.

- Ако се опитвате да намерите най-добрата позиция за рутера във вашия дом: Изпробвайте скорост във всяка стая, след което сравнете резултатите.

- Ако се опитвате да установите мъртви точки или области със слабо покритие: Извършете теста на това място и сравнете резултата с този тест, който сте стартирали в перфектни условия. Ако това потвърди проблема, можете да предприемете стъпки, за да удължите обхвата на Wi-Fi.

4. Не оставяйте други устройства да се намесват

Тестът за скорост на Wi-Fi може да измерва само скоростта, постигната от машината, която изпитвате. Поради тази причина трябва да се опитате да увеличите максимално широчината на лентата, която е на разположение за това устройство.

 

Повечето потребители имат безброй устройства, свързани към безжичните си мрежи, а честотната лента от интернет връзката е разделена между всяка едно от тях. Това разбираемо забавя скоростта. За най-добри резултати, изключете колкото се може повече от вашите устройства, или поне се уверете, че никое от тях не изтегля или качва големи файлове.

5. Не забравяйте да рестартирате компютъра си

Устройствата, които не са били рестартирани от дълго време, ще имат остатъчни процеси, които се задействат във фонов режим, което може да ги забави. Това може да повлияе на Wi-Fi скоростта.

 

Рестартирайте устройството си и не стартирайте други приложения, преди да изпълните теста. Проверете какви приложения сте задали да се стартират при стартирането на устройството ви. Можете дори временно да деактивирате антивирусния си софтуер, докато не приключите с теста.

6. Не тествайте докато използвате VPN

И накрая, уверете се, че не използвате VPN, прокси сървър, приложение за пестене на данни или каквото и да било друго, което стои между вашия компютър и интернет. Това може да забави връзката ви, така че използването им, докато тествате няма да даде точни резултати.

 

Вижте 7 съвета за Wi-Fi рутера, които всеки геймър е добре да знае