Как намирате в интернет съдържанието, което ви трябва? Повечето потребители разчитат единствено на търсачката на Google. Макар, че тя има множество полезни функции, които ви помагат да стесните резултатите си. Те не са съвършени, защото са твърде общи. Ако търсите конкретна публикация във Facebook или в Twitter, или дори идеалното изображение, може да срещнете трудности преди  да намерите точното съдържание, което искате.

 

Решението е да включите функции за разширено търсене. Някои от тях са по-добри от други, но всички те ще ви помогнат да фокусирате търсенето си по-точно. От Make Use Of научаваме за тези 10 трика за по-успешно търсене в интернет.

1. Google  

За достъп до Advanced Search интерфейса на Google навигирайте до: google.com/advanced_search. Използвайте първата част на формуляра, за да посочите видовете страници, които искате да търсите. Например, можете да въведете ключови думи или фрази, да изключвате думи и т.н. След това използвайте втората част на формуляра, за да стесните още повече резултатите си. Има полета за език, регион, последна актуализация, тип файл и др.

 

Не забравяйте, че всъщност не трябва да използвате инструмента за разширено търсене, за да получите достъп до тези функции. Ако сте запознати с булевите търсения, можете да направите всичко от началната страница на Google.

 

Някои от най-полезните модификатори включват използването на символ @ за търсене в определена социална медийна платформа, поставяне на знак (–) преди думата, за да се изключи, и поставяне на думата за търсене в кавички, за да се намери точно съвпадение.

2. Kindle  

Притежавате Kindle? Ако го имате от дълго време, може би сте създали библиотека от стотици, ако не и хиляди, книги. Но какво се случва, когато искате да намерите информация от книга, която сте чели? За щастие, Kindle автоматично индексира цялото съдържание на устройството. По този начин можете да използвате функцията за разширено търсене, за да намерите думи, фрази, книги, автори и почти всичко друго.

 

За да използвате функцията, докоснете иконата „Search“ в горната част на екрана и въведете думата за търсене. Устройството ще ви покаже резултати. За да видите повече резултати, натиснете малката стрелка от дясната страна на квадратчето. Сега ще можете да филтрирате по заглавията на книгите, Kindle Store и текста в книгите и ще виждате опция за търсене в Wikipedia и в речника.

3. Twitter  

Функцията за разширено търсене на Twitter е достъпна на  twitter.com/search-advanced. Подобно на инструмента на Google, можете да стесните резултатите чрез ключови думи, фрази, изключени думи и език. Функцията има и някои полета, специфични за Twitter. Можете да търсите по хаштаг, дата и място, както и от потребител.

4. eBay

Това е един от най-обширните инструменти за търсене в този списък. Всички полета, които очаквате да видите, като ключови думи и категории, са налице. Например можете да търсите според състоянието на елемента, да посочите формата за купуване, да изберете само списък на продавачите, да организирате резултатите по броя на офертите, да посочите опциите за доставка и още много други. За целта отидете на www.ebay.com/sch/ebayadvsearch.

5. Amazon

Поради големия брой отдели, няма една универсална функция за разширено търсене. Почти всеки отдел има свой собствен инструмент с полета за търсене, уникални за вида продукти. Има общо 25 разширени инструменти за търсене, които обхващат всичко от книги и музика до инструменти за бита и бижута. Покриването на всички инструменти в детайли в тази статия е невъзможно. За достъп до разширените търсения, отидете до отдела, който ви интересува и кликнете върху таба „Advanced Search“ в горната част на екрана. Може да опитате и с инструменти на трети страни като Jeviz и Jungle Search.

6. Kickstarter

В Kickstarter ще откриете много свежи идеи и проекти, които ако решите може да финансирате. За съжаление функцията за разширено търсене в уеб сайта не е лесна за използване. Тя е мощна, но объркваща. Насочете се към kickstarter.com/discover/advanced. Веднага ще видите две падащи менюта: едното ви позволява да посочите колекция или категория, а другото ви позволява да въведете период от време.

 

За да стесните допълнително резултатите, кликнете върху Refine Search > Advanced.

7. Facebook

Можете да използвате филтрите за търсене, като кликнете върху „See All Results“, след като въведете дума за търсене в полето, но това не е идеалния вариант, особено в сравнение с някои от другите разширени търсения, които разгледахме досега.

 

Search is Back е инструмент на трета страна, който предлага по-добри възможности. Има падащи менюта за полета като пол и статус на връзката, работодател, училище и др. Можете дори да търсите събития, публикации и снимки, като използвате разделите в горната част на страницата. 

8. YouTube

На пръв поглед, възможностите за търсене в сайта не са страхотни. След като търсите термин, можете да кликнете върху полето „Filters“, за да организирате резултатите си по качество, дължина, дата и някои други параметри. Но знаехте ли, че можете да използвате булеви оператори в полето за търсене на YouTube? Така тази  функция ще стане много по-мощна. 

9. Creative Commons

Търсенето на изображения не е лесна работа. Няма значение дали сте студент, професионалист или блогър, трябва да сте сигурни, че имате право да използвате въпросното изображение. Най-лесният начин за това е като използвате Creative Commons. Да, все още има някои въпроси, свързани с лицензирането, които трябва да разгледате, но ще ви бъде много по-лесно.

 

За щастие уебсайтът Creative Commons предлага инструмент за разширено търсене, който ще ви подготви. Той ви позволява да търсите произведения, 500px и Flickr. Но най-важното е, че можете да изберете дали да включите изображения, чийто лиценз ви позволява да използвате произведението за търговски цели или да го редактирате за собствена употреба.

 

Отидете на ccsearch.creativecommons.org, за да започнете.

10. Bing

Точно както Google Search и YouTube, Bing също поддържа булеви оператори. Ако обаче не се чувствате комфортно с използването на булевия код, нямате късмет. За разлика от Google, Bing не предлага разширено търсене.