Съвременните телефони предлагат невероятни възможности на своите собственици. От стрийминг на видео до игри и слушане на музика, всичко това е възможно от едно преносимо устройство. Въпреки това удобство, от което може да се възползвате докато сте в движение, свързването на телефона ви към телевизора също е опция, която не трябва да се подминава, тъй като отваря още възможности пред вас.

 

От информацията на Make Use Of научаваме как да свържем телефон или таблет към телевизор чрез USB.

Метод 1: Свързване на телефона към телевизора чрез MHL

MHL (Mobile High-Definition Link) е едно от най-често срещаните решения за свързване на телефон към телевизор с USB кабел. Тази технология, позволява на устройства, съвместими с MHL, като смартфони и таблети, да се свързват с телевизори и проектори. Ето какво ви е необходимо:
- MHL-съвместим телефон
- USB към HDMI MHL адаптер или кабел
- Дисплей с HDMI вход
- HDMI кабел
- Захранващ кабел

Като цяло, MHL е едно от най-добрите решения за свързване на Android телефон към телевизор с помощта на USB кабел, така че е добре и да потърсите в интернет с ключова дума “MHL кабел [името на устройството]”, за да намерите списък със съвместимите кабели.

 

След като сте готови, свържете телефона си посредством MHL адаптер. Адаптерът ще изисква захранване от USB порт на кабела или от външен източник. След това свържете телефона си към телевизора с MHL кабела и ще видите екрана на телефона си на телевизора.

Метод 2: Свързване на телефона към телевизора чрез SlimPort

Друга възможност е да свържете телефона си с телевизор чрез SlimPort кабел. MHL и SlimPort са подобни технологии. Но докато MHL се ограничава до HDMI видео изход, SlimPort може да изпраща сигнали чрез HDMI, DVI, DisplayPort и VGA. Като такъв, той е по-подходящ за различни дисплеи, включително и по-стари монитори и телевизори с VGA без цифрови входове.

 

Друга разлика между двете технологии е захранването. Въпреки че MHL първоначално изискваше захранваща връзка, MHL 2.0 прави това несъществено. Въпреки това, тъй като MHL черпи енергия от мобилното устройство, идеално е да свържете захранващ кабел. SlimPort обаче не ползва енергия от мобилните устройства. Ето какво ви е необходимо:
- SlimPort съвместим телефон

- SlimPort кабел или адаптер

- Видео кабел (HDMI, DVI, DisplayPort или VGA)

- Дисплей с HDMI, DVI, DisplayPort или VGA

 

Започнете, като включите SlimPort адаптера в телефона си. След това включете SlimPort адаптера към дисплея си, като използвате правилния кабел и ще видите екрана на телефона си на телевизора.

Метод 3: Свързване на таблет с телевизор чрез USB кабел

Можете да свържете таблет с вашия телевизор, като използвате USB кабел. За съвместими   Android таблети ще използвате MHL или SlimPort. Процесът е идентичен с включването на телефон  към вашия телевизор.

Как да свържете iPhone към телевизор с USB?

Процесът на свързване на iPhone към телевизор е подобен на този на свързване на Android устройство, но ще ви е необходим различен кабел, който ще се различава въз основа на модела. Ще ви трябва или Lightning AV адаптер за HDMI изходи, или Lightning VGA адаптер, ако имате нужда от VGA връзка. iOS устройствата със стария 30-пинов порт използват 30-пинов VGA адаптер. След като включите адаптера си, свържете видео изхода към дисплея. Екранът на телефона ви трябва да се появи на телевизора. Официалните Lightning адаптери на Apple, съдържат допълнителен Lightning порт за зареждане.

Как да свържете iPad към телевизор с USB?

Процесът на свързване на iPad към телевизор е подобен на този на свързване на iPhone към телевизор. За това най-вероятно ще ви е необходим Lightning кабел. Само iPad 3 и по-ранните версии на таблета използват 30-пинов кабел. Всички останали iPad-и, включително всеки iPad Mini и iPad Pro, използват Lightning кабел. Ще имате и нужда от AV адаптер или от VGA адаптер в зависимост от входовете на телевизора.

 

Вижте какво да направим, за да работи Android смартфона ни по-бързо