В това ръководство от Android Authority показват как може да свържем лаптоп към телевизор, за да можем да стриймваме видео, да разглеждаме снимките си от почивката и друго съдържание на големия екран.

 

Има много начини да се направи това, но информацията по-долу е съсредоточена само върху най-простите и широко използвани методи.

Как да свържем лаптоп към телевизор с HDMI кабел?

Това е най-лесният начин за свързване на лаптоп към телевизор, но за целта имате нужда от HDMI кабел. Другото изискване е вашият лаптоп и телевизор да имат HDMI порт. Имайте предвид, че някои лаптопи имат микро HDMI или мини HDMI порт, така че ще ви трябва различен кабел. Но ако вече имате обикновен HDMI кабел, можете просто да си купите адаптер. Ето кои са стъпките за свързване:

- Свържете лаптопа към телевизора с HDMI кабел.

- Включете и двете устройства.

- Изберете правилния HDMI вход на телевизора с дистанционното устройство.

 

Връзката между двете устройства трябва да се установи автоматично. Но в случай, че това не стане, отидете в Settings -> System -> Display и се уверете, че опцията „TV“ е избрана.

 

Можете също да регулирате разделителната способност така, че да съответства на тази на вашия телевизор. След като това е направено, натиснете клавиша „Windows“ и клавиша „P“, след което изберете опцията „Duplicate”.

Как да свържем лаптоп към телевизор с VGA кабел?

Ако имате по-стар лаптоп и телевизор, най-вероятно те имат VGA порт. VGA кабелите не са толкова добри, колкото HDMI, поради поддържаното качество на видеото, то е с по-ниска резолюция. Освен това VGA кабелите поддържат само видеосигнала, което означава, че ще се нуждаете от отделен кабел за аудиото. Ето кои са стъпките за свързване:

- Свържете лаптопа към телевизора с VGA кабел.
- Свържете двете устройства с 3.5 мм аудио кабел.

- Включете и двете устройства.

- Изберете PC или RGB вход на телевизора с устройството за дистанционно управление.

 

Връзката между двете устройства трябва да се установи автоматично. Но в случай, че това не стане, отидете в Settings -> System -> Display и се уверете, че опцията „TV” е избрана. Можете също да регулирате разделителната способност така, че да съответства на тази на вашия телевизор. Когато направите това, натиснете клавиша Windows и P и след това изберете опцията „Duplicate”.

Как да постъпим, ако лаптопа и телевизора имат различни портове?

Ако вашият лаптоп има само HDMI порт, а вашият телевизор има стар VGA порт, ще ви е необходим конвертор HDMI към VGA. Те са сравнително евтини. След като имате конвертор, процесът е много ясен, ето кои са стъпките за свързване:

- Включете HDMI кабела в лаптопа си.
- Включете VGA кабела във вашия телевизор.
- Включете VGA кабела в конвертора, за да свържете двете устройства.

- Включете лаптопа и телевизора.

- Изберете PC или RGB вход на телевизора с устройството за дистанционно управление.

 

Връзката между двете устройства трябва да се установи автоматично. Но в случай, че това не стане, отидете в Settings -> System -> Display и се уверете, че опцията „TV” е избрана. Можете също да регулирате разделителната способност така, че да съответства на тази на вашия телевизор. Когато направите това, натиснете клавиша Windows и P и след това изберете опцията „Duplicate”.

Как да свържим лаптоп към телевизор с USB-C?

Ако вашият лаптоп има USB-C порт, имате няколко опции. Можете да го свържете директно с телевизора с USB-C кабел, но очевидно само ако и телевизорът има USB-C порт. За целта свържете двете устройства с USB-C кабел и изберете правилния вход на телевизора. Все пак, имайте предвид, че не всеки USB-C порт може да носи видео сигнал, така че не забравяйте да проверите това, преди да закупите USB-C към USB-C кабел.

Вторият вариант е да закупите USB-C към HDMI адаптер. Включете USB-C кабела в лаптопа си и HDMI кабел в телевизора. След това включете другия край на HDMI кабела в адаптера, за да свържете двете устройства. За да завършите процеса, изберете HDMI входа на телевизора.

Как да свържим безжично лаптоп към телевизор?

Ако не искате да се занимавате с кабели може да свържете лаптопа и телевизора безжично, но за целта ще имате нужда от устройство като Google Chromecast или Roku Streaming Stick Plus. Android TV има вградена опия Chromecast. Ето кои са стъпките за свързване:

- Включете Chromecast в телевизора и го настройте.

- Отворете браузъра Chrome и кликнете върху иконата на менюто в горния десен ъгъл (трите вертикални точки).

- Изберете съдържанието, което искате да предавате, от падащото меню „Sources”.

- Изберете Chromecast.

Как да използваме USB флаш устройство за тази цел?

Ако всичко, което искате да направите, е да разгледате вашите снимки или да гледате филм на големия екран, можете просто да използвате USB флаш устройство. За целта прехвърлете съдържанието от лаптопа си на USB, включете USB в телевизора и изберете USB вход на телевизора, за да възпроизвеждате файловете. Но за да работи това, вашият телевизор трябва да има USB порт и да поддържа различни файлове. Някои телевизори поддържат само файлове с изображения, а други могат да възпроизвеждат и видеоклипове.

 

Вижте 5 лесни начина за прехвърляне на файлове от един компютър на друг