Aко стоенете в къщи поради извънредното положение ви отекчава или се дразните от малкия екран на вашия лаптоп, може би трябва да опитате вместо това да използвате големия екран на телевизора си.

Няма ли да е чусесно, удобно настанени на дивана да сърфирате в интернет, да играете компютърни игри или да стриймвате видео от приложения, които не са достъпни на вашия телевизор?  

Използването на вашия телевизор като монитор обаче има някои недостатъци, казват от cnet. Текстът може да е твърде малък, за да се види, забавянето на въвеждането може да разруши вашите игрови резултати и докато диванът може да изглежда удобен, положението което сте заели може да предизвика болки в гърба, китките, врата ви. 

Огледално изображение срещу режим Еxtending  

Огледалото изображение означава да поставите едно и също съдържание както на екрана на вашия лаптоп, така и на този на телевизора. Това е по-лесният вариант в сравнение с разширяването на екрана - където виждате различно съдържание на двата екрана.

Режимът Еxtending е полезен, например за пускане на YouTube видео на телевизора, докато работите с електронна таблица на вашия лаптоп. Малко по-сложно е да се постигне, но все пак е възможно в зависимост от оборудването ви. В тази статия ще говорим най-вече за огледалното изображение.

Най-лесният начин: чрез HDMI кабел

Най-основната връзка между компютър и телевизор се състои в провеждане на проводник от вашия компютър към HDMI входа на вашия телевизор. Ако имате по-стар телевизор и по-стар лаптоп, трябва да има опции като VGA.

Лаптопите и компютрите имат много различни връзки, така че кой проводник или адаптер ще трябва да използвате зависи от това какъв компютър имате. Ако не сте сигурни, извършете търсене в Google с модела, който имате, за да определите неговите характеристики.

- Пълноразмерен HDMI: Може да използвате стандартен HDMI кабел.

- Mini- или micro-HDMI: Това са по-малки версии на HDMI, ще се нуждаете от адаптер или кабел, който има обикновен HDMI в другия край, за да се свържете директно към вашия телевизор.

- Thunderbolt, DisplayPort или Mini DisplayPort: Всички те обикновено работят и с HDMI. Thunderbolt се намира на по-старите компютри на Apple и използва същата физическа връзка като Mini DisplayPort, така че Mini DisplayPort към HDMI кабели или адаптери трябва да работят за Apple устройства или така оборудвани Windows компютри. Отново ще ви е необходим адаптер или кабел с този тип връзка в единия край и HDMI от другия.

- USB-C порт: Много съвременни лаптопи имат само този вид връзка. Обикновено се нуждаете от адаптер (USB-C към HDMI) и той ще работи добре, но понякога може да не работи изобщо. При MacBooks моделите от последните няколко години трябва да работи, както и при лаптопите Microsoft Surface и много други. Обърнете внимание, че USB-C използва същата физическа връзка като Thunderbolt 3 на Apple.

Безжични връзки

Има възможност да не използвате кабели изобщо, но това зависи от това какъв компютър имате, както и от възможностите на вашия телевизор (или стрийминг устройство, свързано с вашия телевизор).
- Ако имате компютър на Apple: Най-лесният начин е да използвате AirPlay. Но ще ви трябва устройство, което го поддържа, а именно: Apple TV, Apple TV 4K или телевизор, който е съвместим с Air Play 2, а именно модели от 2019 от Samsung, Sony, LG или Vizio.

- Ако имате компютър с Windows: може да използвате Miracast, въпреки че не е толкова широко разпространена технология, колкото всички скорошни продукти на Apple като AirPlay. Вашият Windows 10 лаптоп трябва да има вградена технологията. От страна на телевизора устройствата, които поддържат Miracast са: Roku, някои модели телевизори и безжични адаптери, които се включват във вашия телевизор.

- Ако имате Chromebook: Компютрите, работещи с Chrome OS на Google, могат да изпращат съдържание и до телевизор безжично. За да го използвате, ще трябва да имате: Chromecast,  Chromecast Ultra, интелигентен телевизор с вграден Chromecast, основно на Vizio, но и някои други марки, Nvidia Shield, телевизор на Sony TV, който поддържа Android TV.

- Предаване от браузъра Chrome: Ако нямате телевизор поддържащ AirPlay или Miracast, все още можете да излъчвате екрана на всеки лаптоп от браузъра Chrome. Ще се вижда само съдържанието в браузъра и някои уебсайтове няма да се отварят.

Можете също така да „излъчвате“ съдържание от различни мобилни приложения, като Netflix или YouTube, към повечето интелигентни телевизори.

Ако вашето намерение е да играете игри, безжичната връзка вероятно не е решение за вас, защото влияе зле на игри при които се изисква бързо и точно кликане.

Аксесоари

Ако искате малко да надградите играта си, помислете за няколко допълнителни аксесоара. Безжичната клавиатура или мишка може значително да улесни вашето изживяване. Ето няколко евтини опции.

- Безжична клавиатура - Logitech K380

Това е малка и лека клавиатура, която освен това има изключително издръжлива батерия.

- Безжична мишка - Logitech M590

Има много опции за безжична мишка, но тази е добра, защото е удобна и по-важното - тиха.

Съвети за настройка

Вашият телевизор и екранът на вашия лаптоп вероятно са с различни разделителни способности. На теория това няма да е проблем, но ако има текст, който е труден за четене или като цяло изображението изглежда лошо, уверете се, че изходът на лаптопа съответства на резолюцията на вашия телевизор.

Това е лесно да се направи както на Windows, така и на Mac. Ако също така искате да изпращате аудио, може да се наложи преди това да го включите или като кликнете върху бутона за високоговорител в долния десен ъгъл на Windows, или в „System Preferences“ на Mac.

От страна на телевизора, уверете се, че сте деактивирали опцията Оverscan. Overscan е поведение, при което част от входната картина се показва извън видимите граници на екрана. Тя може да се деактивира автоматично, но ако краищата на вашия работен плот са отрязани, потърсете в менютата на вашия телевизор за неща като „size“ or „zoom“.

Ако играете, вижте също дали телевизорът ви има режим за игра.

Ако се опитвате да работите от дивана си и текстът е твърде малък, за да го прочетете, коригирате размера на текста в Windows или Mac. Можете също да използвате контролите за увеличение в определени приложения, като браузъра Chrome.

Ако изобщо не получавате изображение на екрана, опитайте да изключите HDMI кабела и да го включите отново (при включен телевизор), и ако това не помогне, оставете всичко включено, но изключете телевизора.

Това е стандартен начин за решаване на много проблеми, така че си струва да го пробвате при проблем.

 

Вижте най-интересните функции в новите QLED 8K телевизори на Samsung