Не е необходимо да купувате хромбук, за да се наслаждавате на функциите на настолната операционна система на Google. Всъщност всичко, от което се нуждаете е работещ компютър и USB устройство.

 

Google не предлага официален начин да изпробвате Chrome OS, но разработчиците са намерили такъв. Този метод работи независимо дали ползвате Windows, MacOS или Linux машина и няма да презапише съществуващата ви операционна система, обещават от Make Use Of.

 

Това, от което ще имате нужда е: работещ компютър с USB порт, USB устройство с капацитет най-малко 4 GB, 7-Zip екстрактор: 7-Zip за Windows; Keka за macOS; p7zip за Linux и програмата Etcher за Windows, macOS или Linux.

 

И още нещо, което трябва да имате предвид, USB устройството ще бъде напълно изтрито в процеса на инсталиране. Ако имате ценни данни на него, ще трябва да ги прехвърлите другаде.

Стъпка 1: Изтеглете най-новото изображение на Chromium OS

Google няма официална версия на Chromium, която можете да изтеглите. Най-добрият алтернативен източник е Arnold The Bat.

Стъпка 2: Извлечете Zip файла на вашия хард диск

Направете това с помощта на едно от 7-Zip приложенията, споменати по-горе.

Стъпка 3: Форматирайте USB устройството

Включете USB устройството в порт и го форматирайте като FAT32. Процесът е най-прост за Windows, но MacOS и Linux също не са трудни. За потребителите на MacOS вградената Disk Utility може да го форматира като FAT32. Ако виждате, че вместо това е означено като "MS-DOS FAT", не се притеснявайте, това е същото.

 

Ако методите на Windows или Mac са объркващи за вас, можете да използвате и официалните приложения Card Formatter на SD Association. За потребителите на Linux препоръчваме приложението GParted. 

 

За по-голямо удобство, когато бъдете помолени да назовете новото устройство, дайте му името „Chrome“.

Стъпка 4: Изтеглете и инсталирайте Etcher

Програмата работи по един и същ начин за Windows, MacOS или Linux и може да я изтеглите безплатно.

Стъпка 5: Стартирайте Etcher и инсталирайте изображението

Стартирайте програмата Etcher. След което кликнете върху „Select Image“ и до Chromium OS image файла. Добавете го в Etcher. Кликнете върху „Select Drive“ и изберете „Chrome USB“ устройството, което създадохте. След това кликнете върху Flash за да започнете процеса на инсталиране на изображението и потвърждаване на инсталацията.

 

След като Etcher си свърши работата ще имате USB устройство с Chromium OS.

Стъпка 6: Рестартирайте компютъра си и въведете опциите за зареждане

"Boot" е процес на избор на операционната система. Всеки компютър ви позволява да изберете от кой диск да се зарежда операционната система, независимо дали става дума за хард диск, USB устройство или дори DVD устройство.

 

За Windows или Linux PC: Различните компютри имат различни BIOS настройки. Обикновено менюто Boot Options има клавишната комбинация F5, F8 или F12. Ако не сте сигурни, можете да въведете BIOS настройките на вашия компютър.

 

За Mac: Веднага след като Mac се изключи и се рестартира, натиснете и задръжте клавиша Option. Дръжте го докато не видите менюто за зареждане, което ви позволява да избирате между Macintosh твърд диск или USB устройството, което сте включили.

Стъпка 7: Зареждане в Chrome OS

Изберете USB устройството в менюто за зареждане, натиснете Enter и компютърът ще стартира от устройството. Сега може да се насладите на Chrome OS, без това да се отразявате на главния хард диск и операционната система. Няма да имате никакви проблеми.

 

Вижте 5 трика, които всеки собственик на компютър трябва да знае