Приложенията и услугите, които искат постоянен достъп до локацията ви могат да са полезни в редица случаи. Въпреки това непрестанното следене да местоположението може бързо да изразходва батерията. Разбира се има ситуации, когато не искате Google да знае къде се намирате.

 

Добрата новина е, че само няколко кликвания са нужни, за да блокирате функциите за следене на локацията от смартфон с Android. Блокирането на данните за местоположението ще ви позволяват да спестите батерия и мобилен интернет.

 

Успоредно с това няма да виждате и редица реклами, които Google таргетира към вас съобразно местата, които посещавате. Ето как да спрете следенето на локацията от устройство с Android, според BusinessInsider:

 

1. Oтворете менюто с настройки от устройство с Android или кликнете върху иконата с форма на зъбно колело.

2. След това открийте раздела "Connections" или "Privacy", което зависи от модела смартфон, който използвате.

3. Кликнете върху раздела "Location" и преместете слайдъра от позиция "On" на "Off", за да спрете следенето на локацията.

 

 

 

4. Разполагате също така и с опцията да изключите още "Emergency Location Services", както и "Google Location Sharing".

5. Tези функционалности също събират в реално време данни за местоположението на смартфоните.

 

 

За да сте напълно сигурни, че сте блокирали Google в събирането на данни за локацията ви отворете менюто с настройки. След това проверете разрешенията, които сте дали на тракерите на компанията. Ако искате да спрете дадена функция можете да го направите по същия начин с преместването на слайдера в желаната от вас позиция.

 

Oще от Digital: 7 безплатни Android приложения, с които да откривате приятели чрез GPS