Ако имате у дома смарт телевизор, добре е да имате предвид че той навярно ви шпионира. Умните телевизори често анализират клиповете, които гледаме и докладват тази информация на сървърите на някоя фирма.

 

Тези данни след това могат да бъдат продадени на други компании с цел да ви атакуват с целенасочени реклами. С тези данни производителят на вашия смарт телевизор, просто си изкарва допълнителни пари.

 

Това проследяване не се отнася само за приложенията на смарт телевизора. Дори ако включите Roku или Apple TV и стриймвате видео от услуги като Netflix, телевизорът ви може да анализира картината, която се показва и да докладва дори и да предостави данни за минали периоди.

 

Той може да докладва за номера на канала, който гледате или имената на файловете съхранявани на USB диска, който е включен във вашия смарт TV. При това тези данни се предават без никакво криптиране.

 

Освен това някои умни телевизори имат вградени камери и микрофони и теоретично е възможно някой да може да ви шпионира вас чрез вашия телевизор.Как да спрем смарт телевизора си да ни следи? Разгледайте съветите на How To Geek.

 

Не свързвайте смарт телевизора си към Wi-Fi или Ethernet

Просто не свързвайте вашия смарт телевизор към домашната си мрежа и ще бъдете защитени от каквато и да е вградена функция за шпионаж. Не свързвайте вашия смарт телевизор и към Wi-Fi мрежа.

 

Отидете в настройките на телевизора и го изключете от Wi-Fi. Освен това се опитайте да накарате смарт телевизора си да забрави паролата ви. Ако не успеете, може да се наложи да възстановите фабричните му настройки.

 

За да имате достъп до интернет, включете към телевизора си Apple TV, Roku, Chromecast, Fire TV, игрова конзола или някое друго устройство и свържете това устройство с интернет.

 

Опитайте се да деактивирате функцията за шпионаж

Ако все пак искате телевизора ви да е свързан към мрежата, опитайте се да деактивирате функцията за шпионаж. За съжаление този процес е различен за различните устройства. Още по-лошо е, че дори и да не сте съгласни с правилата за поверителност на компанията производител и да декларирате това, вашата сигурност пак не е гарантирана. Деактивирането на функциите за шпионаж не затваря другите дупки в сигурността. Нови функции за шпионаж може да се добавят автоматично с актуализациите на фърмуера, например.

 

Вижте пет лесни начина да разглеждате снимки на телевизора