Персоналните асистенти като Siri и Google Assistant са чудесен начин бързо и лесно да открием информация в интернет, да се обадим на приятел от списъка с контакти, да стартираме приложенията на смартфоните и др. Този тип услуги могат да ни спестят ценно време и неслучайно стават все по-популярни сред собствениците на устройства с Android. 

 

Ако и вие често използвате Google Assistant в ежедневието си вероятно сте наясно, че гласовите търсения, които извършвате разкриват още повече лична информация за вас. Все пак има как да спрете Google да съхранява тези данни от профилите и да паузирате записа на командите във виртуалния асистент. Ето и как да го направите: 

 

1. Oтворете "My Activity" страницата в Google.

 

 

2. Кликнете върху иконата с три точки в горния ляв ъгъл. 

3. Изберете от падащото меню опцията "Activity Controls".

 

 

4. Скролнете до "Voice & Audio Activity" и изключите функцията от слайдъра в син цвят. 

 

 

5. След като го направите на екрана ще се покаже съобщение, което ви информира какво ще се случи, ако блокирате тази функция. 

 

 

Добре е да знаете, че по този начин можете да накарате Google да не записва гласовите ви заявки. Въпреки това данни за активността в профилите ви ще продължат да се пазят в сървърите им. Любопитното е, че Amazon Alexa например не предлага опция да спрете тази функционалност, но тя е налична за популярния гласов асистент на компанията. Разбира се винаги можете да промените настройките от менюто, ако размислите и промените решението си.

 

Oще от Digital: Бюджетните смартфони с Аndroid ще поддържат Google Assistant и функцията Fast Pair