Потребителите споделят огромно количество информация с Google всеки ден. По този начин успяваме да се възползваме максимално от приложенията и услугите на компанията.

Синхронизирането на данни за активността си с Google се използва за генериране на реклама и на практика осигурява постоянен мониторинг на GPS координатите.

Разбира се повечето собственици на смартфони нямат нищо против да споделят данни за локацията, за да работят с Google Maps. Има и моменти, когато не сме в движение или просто искаме местата, които посещаваме да останат единствено в личното ни пространство.

Спирането следенето на локацията от Google също така ше предотврати възможността и другите приложения на смартфона да използват тези данни. Има игри и други програми, които разчитат на GPS навигация, за функционират оптимално. Имайте предвид тези фактори преди да активирате функцията.

Всъщност Google предлагат лесен начин, с който да блокирате следенето на местоположението ви от алгоритмите на компанията. Същото важи и за включването на функцията, когато искате да я използвате отново.

Ето как можете да блокирате споделяне на локацията с Google от смартфоните с Android и iOS, според GizmoChina:

 

 

Блокиране на следенето на Google в iOS

 

1.Логнете се в своя Google акаунт.

2. Отворете менюто с настройки от горния десен ъгъл.

3. Можете да го напрваите и каот въведете "аccounts.google.com" в URL лентата.

4. От секцията с настройки изберете "Personal Information & Privacy".

5. Кликнете върху "Go To My Activity".

6. След това изберете "Аctivitiy Controls" раздела от лентата за навигация в лявата част.

7. Поставете слайдера "Web & Activity Controls" в изключена позиция.

 

Спиране на локацията на Google в Android

 

1. Стартирайте приложението на Google на началния екран.

2. Изберете "Google Account" и менюто с настройки.

3. От "Settings" раздела изберете "Data & Personalization".

4. Oткрийте "Web & App Actitity" слайдера.

5. Преместете бутона в офлайн позиция.

 

След като изпълните тези стъпки ще се уверите, че Google няма "да вижда" местата, които посещавате и респективно да съхранява подобна информация в сървърите си. Добре е да знаете също, че тази настройка на Google акаунта ще обхване и другите устройства, които използват същия профил.

Данните за локацията обикновено се използват от AI алгоритмите на Google за персонализиране на Photos, Maps, Chrome и са важен елемент от облачната инфраструктура на компанията.

 

Още от Digital: Как да премахнете данните от Google акаунт в Google Chrome