Google има много услуги, като някои от тях разчитат на местоположението на потребителя. Въпреки това не е нужно компанията да има постоянен достъп до тази информация. А за някои хора самата идея, че интернет гигантът знае къде се намират, не им харесва.

 

За щастие има как тази практика да бъде спряна. AndroidPolice дава няколко съвета как да се изключи напълно събирането на данни за местоположението. Това стана от повече от една настройка и не се изчерпва само с изключване на GPS-а на телефона. Google събира и история на локацията, активност в мрежата и приложенията и др.

 

Как да изключим събирането на данни за местоположението от Google

 

1. Отваряме основните настройки на телефона и избираме Google.

2. Избираме Manage your Google Account (Управление на профила в Google).

3. Избираме Data & personalization (Данни и персонализиране)

4. Слизаме до секцията Activity Controls (Контрол на активността). Има две опции, като и двете трябва да бъдат изключени.

Когато деактивираме опциите, Google ще каже, че те са сложени „на пауза“. Това означава, че функциите повече няма да работят, но могат да бъдат включени от потребителя по всяко време.

 

Как да изключим събирането на местоположение от интернет браузъра

 

Трябва да се отвори Google от нормален интернет брауър и да се влезе в профила по нормалния начин.

 

1. Кликване на профилната си снимка в горния десен ъгъл.

2. Избираме синия бутон Google Account (Профил в Google).

3. Избираме Data & personalization (Данни и персонализиране). Слизаме до секцията Activity controls (Контрол на активността).

4. И тук има две опции – Web & App Activity и Location History. И двете трябва да бъдат изключени (отново да бъдат сложени „на пауза“).

 

Как да изключим геотаговете на камерата

Използването на Google Photos е полезно за пестене на място и организиране на снимките. Повечето камери на телефоните държат геотаговете (данни с GPS координатите на всяка направена снимка) изключени. Но ако те са активни, данните ще бъдат добавени към EXIF информацията на всеки кадър и ще бъдат запазени, когато се качват и в Google Photos. Ако човек не иска да споделя тази информация, то трябва да изключи функцията.

 

 

Това става от настройките на самата камера на телефона. Менютата са различни според производителя, но обикновено се намира в основните настройки на камерата.

 

Още от Digital: Как да прехвърлим приложенията си на нов Android смартфон