Дори сега, когато все повече хора имат достъп до високоскоростен интернет и видео стрийминг, GIF файловете все още са много популярни.

 

Много потребители обичат да гледат анимирани GIF картинки, други да ги създават сами, за да очароват света с идеите си. Има обаче и такива, които се дразнят от автоматичното им стартиране в браузъра.

 

Ако спадате към последната група, не се притеснявайте, защото има начин да ги спрете. Начинът, по който може да направите това зависи от браузъра, който използвате.

 

Chrome

В Chrome, това е супер лесно. Просто трябва да изтеглете разширението, наречено Animation Policy. Може да го използвате, за да забраните анимациите напълно, или за да ги принудите да се стартират само веднъж.

 

Firefox

Във Firefox не се нуждаете от никакви разширения за браузъра, защото има вградена настройка, от която може да се възползвате. В адресната лента изпишете „about:config“ и кликнете върху „I’ll be careful, I promise“. Сега в полето за търсене изпишете „image.animation“ и кликнете два пъти върху „image.animation_mode“. В полето, което се отвори изпишете ‘none‘, ако не искате GIF файловете да се стартират автоматично или ‘once‘, ако искате те да се стартират само веднъж.

 

Internet Explorer

Натиснете Escape, когато се зарежда уеб страницата, за да спрете GIF файловете да се стартират автоматично. Има обаче и настройка, от която може да се възползвате. Кликнете върху иконата на зъбно колело, а след това върху „Internet options“. Кликнете върху таба „Advanced“, след това потърсете „Multimedia“ и махнете отметката до опцията „Play Animations in Webpages“. 

 

Вижте как да изпращаме GIF файлове във Facebook Messenger