Новите телефони са удивително нещо, но с течение на времето се забавя работата им и потребителите се разочароват. Превключването между приложенията става разочароващо бавно и батерията не може да издържи един ден.

 

Ако това ви звучи познато, има няколко неща, които можете да направите, за да си върнете контрола върху вашето устройство и да подобрите положението. Един от най-лесните начини да подобрите работата на вашия смартфон е като спрете приложенията да работят във фонов режим.

Контролирайте фоновите процеси

1. За да направите това, ще трябва първо да получите достъп до опциите за разработчици. За версиите на Android преди Marshmallow, отидете в Settings > About и натиснете „Build number“ седем или повече пъти. Ще видите съобщение което ви казва, че опциите за разработчици са били отключени. 

 

2. За повечето телефони, следващото нещо, което трябва да се направи е да намерите настройка, наречена „Processes“ или „Process Stats“. Ще я откриете в Settings > Developer Options > Processes. Тази опция  ще ви отведе до списък със стартираните процеси, показващ колко RAM   използва всеки.

 

3. Бъдете внимателни и помислете преди да забраните на някое приложение да работи във фонов режим. Спирането на някои приложения може да срине вашия телефон. Ако използвате по-нов модел Samsung телефон, като S7 Edge например, отидете в  Settings > Developer options > Running services за да видите списъка с приложенията и колко RAM използват. Можете също да изберете опцията „Settings“ докато сте в менюто „Services/Processes“, за да превключвате между работните процеси и кешираните процеси.

Как да разберем кои приложения да спрем?

Ако не искате да объркате нещата още повече вместо да ги оправите, трябва да проявите здрав разум когато спирате някое приложение. Така например, не е разумно да спирате приложения маркирани като „Google Services“ или друго приложение, което започва с „Google“.

 

От друга страна, ако погледнете списъка и видите приложения за съобщения и музикални плейъри, които изразходват много RAM във фонов режим, можете да ги спрете без да очаквате сериозни последствия от това.

 

1. За да спрете приложение ръчно чрез списъка с процеси, отидете в Settings > Developer Options > Processes и кликнете върху бутона „Stop“.

 

2. За да изберете опциите „Force Stop“ или „Uninstall“ за приложения от списъка Applications, отидете в Settings > Applications > Application manager и изберете приложението, което искате да модифицирате. Не изтривайте всички приложения, които се появяват, когато изберете опцията „Show System Apps“.

Какво изтощава батерията?

Докато сте изпълнявали стъпките по-горе, най-вероятно сте видели подробната информация за това колко батерия използва всяко приложение. Това е чудесно, но оценката на всяко едно от приложенията поотделно, ще ви отнеме цял ден. По-добре отидете в Settings > Battery и вижте какви възможности има на разположение на вашия телефон. На теория, всяка нова версия на Android добавя интелигентни функции за батериите  на устройствата ни. В Android Marshmallow, най- значителното подобрение беше „Doze“. Функцията поставя телефона в режим на хибернация, когато той не се движи. В Android Nougat, функцията „Doze“ е още по-интелигентна и си върши работата дори когато пъхнете телефона си в джоба.


Samsung и други производители предлагат опции за подобряване живота на батерията и използването на RAM паметта. Тествайте вградените опции, които имате в устройството си за да видите какво работи за вас. Някои смятат, че режимът „Doze“ всъщност причинява повече вреди на батерията отколкото полза, но това определено е нещо, което си заслужава да се тества.

Да използваме ли приложения за оптимизиране на Android OS?

Въпреки всички усилия на Google и нейните партньори има тенденция с използването на нашите телефони във времето платформата да се забавя. Ще чуете различни мнения по въпроса дали трябва да използваме приложения за оптимизиране на Android OS,  но най-добре е да тествате и сами да си изградите мнение по този въпрос. Ето някои от най-добрите приложения за оптимизиране на Android OS.

 

Вижте 6 неща, които не e добре да правите с първия си Android смартфон