Консумацията на онлайн видео расте постоянно. Увеличава се както продължителността на клиповете, така и качеството им.

Резултатът е и по-голям обем на файловете. Това ги прави по-трудни за споделяне, но има и решение. PCWorld дава няколко съвета как да се справм.

 

Любопитно: Аndroid 11 ще премахне ограничението от 4GB при запис на видео файлове

 

Как да споделяме видео през Android

 

1. Можем да използваме основното приложение за галерията на телефона. В Samsung например то се казва Gallery, но в повечето места може да е Photos или Google Photos.

 

2. Трябва да намерим видеото в приложението за снимките.

 

3. Натискаме и задържаме пръст върху избраното видео, избираме бутона Share (Споделяне)

 

3. Избираме опцията за споделяне на линк или копиране на линк.

 

4. Появява се възможност за споделяне директно в приложение, може да се избере някое от наличните на устройството чат приложения, имейл и др.

 

5. Ако създадем линк, той се копира в паметта на телефона и може да се сподели чрез поставянето му в текстови полета в сайтове и приложения.

 

Ако поради някаква причина, телефонът не разполага с предварително инсталирано Google Photos, това приложение е налично безплатно в Google Play Store и мжое да се изтегли по всяко време. То дава 15GB споделено, безплатно място за снимки, Gmail и Drive.

 

 

Алтернативен метод

Поянкога искаме да споделим клип по-дискретно, който да не е достъпен за всички. Горният метод прави клипа достъпен за всеки, който има досег до линка. Ако качим клипа си в облачна услуга като Dropbox, Google Drive или OneDrive, ще имаме малко повече контрол.

 

Това става като изтеглим приложението на избраната облачна услуга и влезем в профила си в нея.

 

 

След това качваме видеото в нея и избираме опцията за споделяне.

 

 

От тук получаваме повече контрол, като може да изберем на кого да пратим линк към клипа и само получателите ще могат да го отворят. За целта се избира опцията Invite people или Send to, а не създаване на линк.

 

 

След като се изпратят поканите към получателите, само е ще могат да видят клипа. Има и опция да се избере дали да имат право само да гледат файла или и да го редактират.

 

 

В случая на клип, това ще им даде възможност да го препращат към други. Друга опция е да се изиска влизане в профил в услугата, за да се достигне до файла или той да бъде видян и без логин.