Ако имате някакво питане свързано с Android или искате да споделите с останалите наши зрители и читатели нещо яко което сте открили в Smart джаджите си, не се притеснявайте да ни пишете в Disqus формата за контакти по-долу, на Facebook страницата ни или чрез имейл.

 

Днес ще говорим за интернета в смартфоните и таблетите ни и по-точно за това, как можем да го споделяме с други устройства. Това се случва често, когато имате 3G или 4G LTE SIM карта, която разполага с достатъчно количество трафик. Дали някой приятел ще ви помоли да му услужите или ситуации в които просто жичен интернет няма. Такива често наблюдаваме при кабелните доставчици, които захранват домашният ви рутер или когато сте на вилата си в планината и единственият шанс лаптопът ви да има интернет е да споделите мрежата на телефона си.

 

 

Как става това? Вариантите са три - жично чрез USB, използвайки Bluetooth или Wi-Fi. Първите два варианта са по-подходящи ако искате да свържете лаптоп или настолен компютър с Windows и са по-бавни.

 

Да започнем от тях. За целта ви е нужен кабелът който използвате за зареждане и пренос на данни от телефона на компютъра си. Той изглежда така - в единият край е с пълноразмерно USB, а в другия Micro.

 

 

Тук е хубаво да обърнете внимание на качеството на кабела който използвате, от него до голяма степен зависи и скоростта на интернет връзката която последствие ще имате. След като свържете устройствата, в повечето случаи необходимите драйвъри се свалят автоматично, но ако случайно това не се случи, можете да посетите сайта на производителя на смартфона си и да ги инсталирате ръчно. Предвид това, че смартфоните ни използват различни интерфейси и версии на Android, имената на разделите могат да бъдат различни, но функциите са едни и същи. При по-старите версии на операционната система споделянето на интернет става малко по-сложно:

 

Влезте в настройките на устройството си. Потърсете раздела "Безжични мрежи" или производен на него. Сега натиснете "Още" и ще отворите менюто с допълнителни настройки. Kликнете върху "Режим на модема" и Там вече имате избор между USB и Bluetooth.  

 

 

Когато устройството ни работи с по-нов Android, в случая това е смартфонът Revo 555 – S557 с Android 5.1 Lollipop, то достъпът става още по-лесно. Последователността е „Настройки – Още – Тетъринг и преносни точки за достъп”.

 

 

Първият вариант е „USB Модем”  или Тетъринг през USB”. Макар и рядко, но има случаи когато при избиране на опцията в телефоните си виждате подробен туториъл, как да направите връзката.

 

Сега на екрана на компютъра ви ще се покаже ново уведомление за свързване с устройство. След като сте в мрежови връзки, щтракнете с десният бутон на мишката си върху "Свързване към локални мрежи" и изберете "Включи". Вече можете да използвате интернет на компютъра си.

 

 

Вторият вариант е Bluetooth модем, като там кабел не ви е нужен, но пък връзката е значително по-бавна. След като вече сте влезли в настройките, уверете се, че устройството ви е направено видимо. Същото се отнася и при споделянето на интернет чрез Wi-Fi което ще разгледаме след малко. За Bluetooth свързване трябва да влезнете в контролният панел на компютъра си, да изберете „Устройства и Принтери” и „Добави устройство”.

 

 

След като телефонът ви бъде намерен и свързан, на екрана му ще излезе въпрос за позволяване на свързване който може да е съпроводен от код за верификация. Възможно е да имате нужда от още едно действие - на компютъра в "Устройства и Принтери" да изберете с десен бутон на мишката "Свързване Чрез" и "Точка за достъп".

 

 

За разлика от предните два варианта, когато споделяме интернет чрез Wi-Fi, ние можем да свържем към смартфона си повече от едно устройство. А в същото време скоростта е много по-бърза. Достъпът до този вариант става със същата последователност в настройките на телефона или таблета ви. Единствената разлика е, че в края избирате като точка на достъп Wi-Fi.

 

 

В повечето случаи всичко става автоматично, но има вариант да трябва да въведете и ръчна настройка. Тогава изберете този уеб протокол за криптиране на мрежа - WPA2 PSK и парола с минимум 8 знака, която трябва да се въведе при свързване от другото устройство. Честито! Вече успешно можете да споделяте интернет от Android устройствата си.