Google Maps има функция, която ви позволява да споделяте местоположението си от Android телефон с контактите си. Това е огромно удобство ако сте се уговорили да се срещнете на непознато място.

Помогнете на всичките си приятели да стигнат до партито ви навреме, като следвате ръководството на Business Insider за това как да споделите местоположението си от Android телефона си.

Как да споделяте местоположението си с помощта на Google Maps?

Можете да споделите местоположението си с всеки от контактите си, но процесът е различен в зависимост от това дали контактът ви има профил в Google или не. Ако контактът има профил в Google, ето какво трябва да направите:

1. Отворете приложението Google Maps на Android устройството си. Ако все още не сте го направили, влезте в Google профила си.

 

2. Докоснете иконата, наподобяваща три вертикални линии, разположена в горния ляв ъгъл на екрана, за да отворите менюто.

 

3. Докоснете „Location sharing“.

 

 

4. Докоснете „Get started“.

 

5. Изберете интервал от време, в който искате да споделяте местоположението си. Можете да зададете определен брой часове, като докоснете бутоните „+“ и „-“, или докоснете „Until you turn this off“, за да продължите неограничено да споделяте местоположението си.

 

6. Докоснете контакта (контактите), с които искате да споделите местоположението си, след което докоснете „Share“.

 

 

Вашият контакт вече може да отвори приложението си Google Maps и да види къде се намирате на картата. Когато искате да изключите споделянето на местоположението си, върнете се в менюто „Location Sharing“ и докоснете „X“ до човека, с когото вече не искате да споделяте локацията си.

 

 

Как да постъпите, ако вашият контакт няма Google профил?

Ако вашият контакт няма профил в Google, той няма да се показва сред контактите ви в Google Maps. Когато това се случи, направете следното:
1. Прекарайте пръст през контактите си, докато стигнете до иконата с надпис „More“, която трябва да докоснете.

 

 

2. Докоснете „Copy to clipboard“.

 

3. Докоснете иконата на кламер, разположена до аватара на вашия профил.

 

4. Докоснете линка, която се появява в средата на екрана. Така ще я копирате и ще можете да я поставите навсякъде.

 

 

5. Споделете линка с вашия контакт чрез  някое приложение за съобщения или чрез имейл. Когато някой отвори линка, той ще бъде отведен до Google Maps, където може да види вашето местоположение.

 

За да спрете споделянето на вашето местоположение, докоснете „Location sharing“ от менюто, след това докоснете иконата „X“ до контакта (контактите), с който искате да спрете споделянето на вашето местоположение.

 

Вижте 5 полезни трика в Google Maps, които си заслужава да пробвате