За добри снимки не е нужно само да имате добра камера, но и добри фотографски умения. С помощта на няколко настройки, приложения и допълнителни познания вие може да заснимате впечатляващи снимки със своя смартфон, смятат от Android Pit.

Предварителна подготовка

- Настройки

Преди да започнете, разгледайте настройките за камерата на вашия телефон, защото фабричните настройки не винаги са оптимални. Често е избрана по-ниска резолюция, тъй като осигурява по-добро цифрово увеличение, но вие може да изберете по-висока стойност. Също така е препоръчително да регулирате съотношението на екрана, така че да получите възможно най-голяма картина. При някои смартфони, трябва да изберете формат 16: 9, защото във формат 4: 3 се отрязват страните. С други смартфони може да е точно обратното: форматът 4: 3 да създава най-големите снимки, а изображенията от 16: 9 да са отрязана част.

 

Тъй като изображенията с висока разделителна способност консумират повече място от паметта, отколкото тези с ниска разделителна способност, винаги трябва да имате microSD карта - разбира се, това важи само ако вашият смартфон има съответния слот за карти. В противен случай ще трябва да изпразвате паметта преди да снимате.

 

- Обектив

Почистете обектива, за да сте сигурни, че обективът е без мръсотия и пръстови отпечатъци. Вероятно държите смартфона си предимно в джоба или в чантата си, където обектива лесно може да се замърси. Затова най-добре е да изтриете с кърпа обектива, преди да направите снимка. Използвайте микрофибърна кърпа или такава за почистване от очила, за да почистите обектива без да го надраскате.

 

Технология и настройки

Във фотографията трябва да обърнете внимание на три стойности: време на експозиция, бленда и стойности на ISO. Заедно те определят колко ярка ще е снимката и колко контрастен ще е обекта.

 

- Бленда

При смартфоните, обикновено не можете да регулирате блендата, защото е фиксирана. Затова е важно фотографите да намерят правилните настройки за стойността на ISO и времето за експониране. В автоматичен режим камерата ги определя без вие да се намесвате, но ръчният режим често осигурява по-добри и по-точни резултати.

 

- Време на експонация

Тази настройка е важна за подобряване на осветеността на снимката, особено при лоши условия на осветление. За целта се избира по-голяма стойност. Това обаче кара движещите се обекти да изглеждат като ивици. Този ефект може да се използва умело при заснемане на фойерверки или за нощните светлини на града. 

 

- Стойности на ISO

Те показват чувствителността на сензора към светлината. Колкото по-висока е стойността, толкова по-голяма е чувствителността. При по-висока стойност на ISO можете например да съкратите времето за експониране и по този начин да осигурите по-ясни снимки. На тъмни места често се нуждаете от висока стойност на ISO и продължително време на експониране. При това положение може да се запитате защо тогава не снимаме всеки път с висока стойност на ISO? Причината е проста: високата стойност на ISO създава повече шум в изображението. Всеки смартфон е различен: някои смартфони имат проблеми с шума от камерите при ISO 400 или 800, докато други имат проблеми с шума при много по-малки стойности. Ето защо трябва да опознаете камерата на смартфона си. Следните насоки ва тази насока ще ви бъдат полезни:

 

- За да получите добра снимка, много е важен правилния фокус. Автофокусът обикновено е полезен, но не е безупречен.

 

- Снимайте няколко пъти вашия обект и после изберете най-добрата снимка. Днес най-популярните модели смартфони предлагат функция серийно изображение, която позволява на камерата да прави няколко снимки в серия с едно натискане на бутона.

 

-  Дръжте смартфона с две ръце докато снимате, за да е по-стабилен. Колкото по-малко движите смартфона, толкова по-контрастна ще бъде заснетата снимка.

 

Тема и перспектива

- Правило на третините

Правилото на третините е опростено прилагане на златното съотношение. Изображението се разделя посредством две хоризонтални и две вертикални линии, така че те да създадат девет еднакви правоъгълника. За много смартфони не е нужно да си представяте мрежата, защото обикновено имат функция, която служи като помощник. След това обектът трябва да бъде поставен на една от четирите пресечни точки на решетката или по една от линиите.

 

- Изправен хоризонт

Хоризонтът трябва да е изправен, освен ако не целите някакъв ефект. За целта може да използвате вградената мрежа във визьора.

 

- Пространство около обектите

Обектите от снимката се нуждаят от пространство, за да „дишат“. Ако снимате движеща се кола, например, не снимайте само нея, а обхванете по-голяма част от пейзажа около нея. Това правило, подобно на правилото на третините не трябва да бъде нарушавано, ако искате вашата снимка да е специална.

 

- Дълбочина на изображението

Осигурете елементи на преден план. Снимките описват триизмерното пространство около нас. Ако обаче обектът ви е доста далече, ще трябва да подобрите сцената като добавите няколко слоя. Дърво или друг обект на преден план ще вдъхнат живот в иначе странната панорама, защото присъствието им ще даде по-голяма дълбочина на изображението.

 

- Елиминирайте ефекта на „двойната брадичка“

Ако си правите селфи или портретни снимки на други хора, трябва да държите телефона малко по-високо от лицето на човека, който снимате. Това предотвратява досадния ефект на „двойната брадичка“ и нежеланите контури. Разбира се, ако решите може да обърнете по-добрата си страна на преден план.

 

- Изчакайте точното време на деня, ако е възможно

Ако планирате дадена снимка, помислите  кога ще е най-добре да я заснемете, защото сутрешните и вечерните часове често предлагат много по-интересни светлинни условия в сравнение с обяд.

 

- Играйте с перспективата

Опитайте различен ъгъл на заснемане, качете се на нещо и снимайте надолу или паднете на колене и снимайте нагоре. Това често води до много интересни снимки. 

 

- Използвайте режим за заснемането и събирането на множество изображения в едно

Ако снимате пейзажи се предполага, че ще използвате пейзажен режим. Но ако снимате много големи обекти, като планинска верига или залеза над морето, може да се нуждаете от повече пространство, отколкото е на разположение дори и в пейзажен режим. Ето защо някои смартфони имат режим, който се грижи за заснемането и събирането на множество изображения в едно. Ако телефонът ви няма такъв режим изтеглете от Google Play приложение със съответната функция.

 

- Светлината е както приятел, така и враг на фотографа

Ако е възможно, стойте с гръб към светлината и избягвайте силните сенки отпред. Ако е невъзможно, използвайте светкавицата.

 

- Научете кога да използвате HDR и кога не

Не се притеснявайте да използвате режимът HDR. Въпреки, обаче, че крайната цел на HDR е да се създават по-впечатляващи снимки, това не е функция, която трябва да се използва за всяка снимка. Той е идеален за заснемане на пейзажи, залези и снимки при слабо осветление.

 

Вижте най-добрите съвети и приложения за качествени селфи снимки