Повечето потребители погрешно си мислят, че едно възстановяване на фабричните настройки ще изтрие всичко на тяхното Android устройство, и че всички техни данни ще бъдат унищожени завинаги.


Всички данни на едно Android устройство могат да бъдат възстановени с правилните инструменти, дори и след като са възстановени неговите фабрични настройки, а това може да бъде истински проблем, ако потребителят е решил да продаде или дари стария си Android телефон.

 

Как да си гарантираме, че данните ни наистина са изтрити и никой няма да има достъп до тях? Информацията на Mashable може да ви е полезна, за да си отговорите на този въпрос.

 

Криптиране на телефона

Криптирането на вашето Android устройство е най-сигурният начин да предотвратите достъпа до данните, които съхранявате на него. При криптирането на устройството ви, вие по същество кодирате всички данни и ги заключвате със специален ключ. Веднъж криптирани, данните не могат да бъдат разшифровани, без да бъде въведена парола.

 

За да кодирате данните на вашето Android устройство, трябва предварително да сте създали PIN. Отворете Settings > Security > Screen security и изберете „Screen lock“. Опциите, от които можете да избирате са ‘Swipe’, ‘Pattern’, ‘PIN’ и ‘Password access’.

 

По време на криптирането е добре да свържете телефона си към зарядното устройство, тъй като процесът на криптиране използва батерията интензивно. Когато сте готови, отидете в Settings> Security> Encryption> Encrypt Phone и прочетете внимателно предупреждението и обяснението, което ще се отвори. Когато сте готови, натиснете „Encrypt phone’.

 

По време на процеса на криптиране, няма да можете да използвате телефона си, да провеждате разговори, да стартирате приложения, да проверявате имейли, и така нататък. След като процесът завърши, телефонът ви ще заработи отново нормално.

 

Сега вече може да върнете фабричните настройки на устройството си и да сте спокойни, че никой няма да има достъп до данните ви.

 

Презапишете данните

Може да отидете още по-далеч. След като сте криптирали вашите данни и сте върнали фабричните настройки на телефона си има още какво да се направи. Включете устройството си, но този път не влизайте в никакви акаунти. Сега започнете да записвате видео при най-висока резолюция толкова дълго, колкото е нужно, за да се запълни паметта.  След това направете друго възстановяване на фабричните настройки.

 

Повторете

Ако решите, можете да следвате съветите по-горе и да ги изпълнявате толкова пъти, колкото е нужно, за да се почувствате  спокойни. Резултат обаче има дори и веднъж да изпълните тези съвети.

 

Вижте как да си гарантирате по-голяма сигурност в Интернет