Революцията на смартфоните превърна конвенционалните цифрови фотоапарати в неатрактивна джаджа за обикновения фотограф. Разбира се, любителите на фотографията все още ги използват, но повечето хора вече разчитат единствено на телефона си, когато искат да запаметят даден момент.

 

Това обаче доведе до някои неудобства, едно от които е че тези на които сме дали за известно време телефона си, лесно могат да видят всичките ни снимки. Имате ли снимки, които не искате друг да ги вижда, като например снимки с идеи за подарък за любим човек?

 

Добрата новина е, че може да скриете снимки и папки от галерията на телефона си, а как става това научаваме от информацията на Make Use Of.

1. Вградени инструменти

Двама основните производители на телефони имат вградени инструменти за поверителност, които могат да ви помогнат да скриете снимките. Това са Samsung и LG.

Samsung

За Samsung устройствата отидете в галерията на телефона (не в Google Photos) и продължително натиснете всички снимки, които искате да скриете. След което изберете More в горния десен ъгъл и изберете „Move to Private“ от изскачащото меню.

 

След това трябва да активирате „Private Mode“. За да направите това отидете в Settings > Privacy and Safety > Private Mode. Ако за първи път използвате функцията, ще бъдете подканени да създадете PIN, парола или заключване с пръстов отпечатък.   

 

Когато е включен Private режима ще можете да видите всички снимки, които сте скрили. Ако е изключен, няма да има следи от тях в галерията. Никой няма да знае, че те съществуват.

LG

Процесът при LG телефоните е малко по-различен. Отидете в Settings > Fingerprints and Security > Content Lock. Телефонът ще ви подкани да създадете PIN, парола или заключване с пръстов отпечатък.

 

Сега отидете в приложението на галерията по подразбиране на телефона си. Изберете всички снимки, които искате да скриете, и докоснете Menu > More > Lock. Можете също така да заключите цели папки със снимки, ако желаете. Когато сте натиснали „Lock“, снимките / папките ще изчезнат от библиотеката. За да ги прегледате, отворете Menu > Show Locked Files. Въведете данните си за сигурност и снимките ще се появят отново.

2. Използвайте File Manager

Ако не притежавате Samsung или LG телефон, не се отчайвайте. Все още имате налични опции, но процесът е малко по-сложен. Можете да използвате файловия мениджър, за да извършите някои трикове или да разчитате на инструменти на трети страни, които са специализирани в скриване на съдържание.

Създаване на нова папка

Преди да започнете, трябва да инсталирате добър файлов мениджър на телефона си. Имате много възможности за избор в Play Store. След това стартирайте приложението и създайте нова папка, чието име започва с период (например .PrivateFiles или .Secret). После преместете всички снимки, които искате да скриете в новосъздадената папка.

 

Методът за това се различава при различните приложения, но обикновено продължителното натискане върху файла, който искате да преместите, ще ви даде опцията. Всички файлове, които премествате, вече няма да се показват в приложението за галерията. Без да навлизаме в много подробности, всяка папка, която започва с период, не се сканира от софтуера на телефона.

Създайте файл “.Nomedia”

Ако имате стотици снимки, които искате да скриете, не е практично да ги премествате ръчно. Вместо това, по-лесно ще ви бъде да създадете файл .nomedia в папките, които искате да закриете. Ако телефонът ви ‘вижда‘ .nomedia файл в папка, той няма да зареди съдържанието ѝ, когато сканира вашата директория.

За да създадете файла, пак ще ви е необходимо приложение за управление на файлове от трети страни. Използвайте го, за да отидете до папката, която искате да скриете, и създайте нов файл в директорията, наречена .nomedia. Не е нужно файла да съдържа някакво съдържание, името на файла е важната част. За да върнете процеса, просто изтрийте файла .nomedia.

3. Приложения  на трети страни

Ако идеята за използване на файлов мениджър не ви допада, може да използвате приложение на трета страна, специализирано в скриването на снимки. Някои от тези приложения са Vaulty, Keepsafe Vault, Hide Something и други.

 

Вижте как да правим качествени снимки с Android смартфон