Модерните смартфони ни предлагат широк набор от полезни функции, като вероятно една от най-подценяваните е възможността за сканиране на QR кодове.

Подобни символи могат да са доста полезни, особено когато пътуваме, тъй като съхраняват в себе си важна допълнителна информация.

Независимо дали става въпрос за табела на туристически обект, стикер в меню на заведение, билет за събитие или етикет на хранителен продукт QR кодовете са удобен начин бързо да разберем повече за нещата около нас. Всъщност името е съкращение от "Quick Response" и е свързано с мигновеното кодиране на двуизмерната информация в QR кодовете.

Има различни видове QR кодове като всеки от тях е създаден със специфична цел.

Най-разпространени са тези, които съдържат в себе си URL за пренасочване към външен уеб сайт. Въпреки това голяма популярност набират и QR кодове, с които можете да запазвате информация за контакти в бизнес карти или да запазвате събития в календара.

Друго полезно приложение са линковете с навигация, които съдържат уникални GPS данни и се споделят между устройствата с Android. Успоредно с това QR кодовете се използват за запазване на Wi-Fi пароли в заведения, за изпращане на SMS кодове или за стартиране на разговор с конкретен номер.

 

 

Ако искате да сканирате баркодове от смартфона трябва да стартирате камера приложението и да задържите в стабилна позиция за две-три секунди.

След като информацията е разпозната ще получите нотификация на екрана, с която да видите данните. В повечето случаи това ще бъде линк към уеб сайт в предпочитания браузър. Може да се наложи да потърсите в менюто за настройки за активиране на "QR Scanning" при някои модели с Android.

Дори функцията да не се поддържа от смартфона или да не сте доволни от работата на сегашния скенер можете лесно да изтеглите за тази цел външно приложение от Google Play, предаде BusinesisInsider.

Единственото, което трябва да направите е да потърсите за "barcode scanner" или "QR code reader", за да откриете огромно разнообразие от подобни заглавия за смартфоните с Android. Разгледайте внимателно и направете своя избор.

Google Play вече позволява да виждате броя на изтегляния, в допълнение към рейтинга на приложението. Така ще си спестите време и излишни кликвания. Ако имате съмнение прегледайте секцията за коментари, за да видите какво мислят останалите потребители.

Остава само да стартирате приложението и да заредете QR кода на дисплея на смартфона.

 

 

Oще от Digital: 6 неща, които ще могат бъдещите смартфони с Android