За съжаление заради презапасяване или заради спекула на някои търговци, медицинските маски изведнъж изчезнаха от аптеките и от търговската мрежа като цяло. Хората искат да си купят такива, но маски просто няма. Ето само част от стряскащите заглавия в българските медии:  Вестник Сега "Медицинските маски стигнаха скандални цени - 6лв бройката"; Вестник 24 часа: "Предпазните маски са дефицит и в България"; Нова телевизия "Продават на нереално високи цени медицински маски в интернет"; БНТ "Спекула: Медицинските маски скочиха от 10 ст. на 6 лв. за брой".

 

 

В това малко по-нестандартно видео ще подходим технически, в помощ на вас нашите зрители, които искат да се предпазят от вируси, нямат от къде да си купят готова маска, не искат да финансират спекулантите, а имат желани да решат проблема собственоръчно. Тук Digital.bg ще ви покаже нагледно, как сами можете да си направите предпазни маски от Коронавирус и други подобни неприятни вируси.

 

 

Най-лесният начин за правене на маска ще ви струва около стотинка и ще ви отнеме не повече от минута. Вземете парче кухненска хартия. Сгънете го на хармоника. Сложете ластици в крайчетата, подгънете и защипете с телбод. Маската ви против вируси е готова.

 

 

Още един лесен начин за правене на маска с подръчни материали е с помощта на качествена хартиена салфетка и два ластика. Ще ви струва стотинки, а върши почти същата работа, каква и маските за то и медицинските маски за еднократна употреба. Сгънете салфетката на 3 равни части. Поставете единия ластик тук, а другия тук. Ако както нас нямате дълъг ластик, можете да си направите от няколко къси по тези два начина. Обърнете внимание, че горният ластик стои зад врата ви, а долният в пространството между тила и темето -  вече имате маска. За още по-добър ефект, можете да си направите това приспособление от обикновена тел, кабел или няколко скоби за зарядни на смартфони като нас. Все пак трябва да използваме подръчни материали . Свържете два ластика към приспособлението, закачете ги за ушите си и то ще притиска салфетката към лицето ви, спрямо формата на носа и устата ви, като така ще ограничи проникването на въздух отстрани.

 

 

Можете да използвате и стара тениска. За целта изрежете парче с дебелина около педя. От него изрежете в ширина още две педи и малко. Сега изрежете две връзки дебели по 2см. Не изхвърляйте парчетата. Те ще служат като допълнителни филтри, които ще поставим в лицевата част, над носа и устата ви. Завързването за главата става по споменатият преди малко специфичен начин, за да се изолира максимално добре достъпът на външен въздух.

 

Тази маска е от плат, но се прави без никакво шиене. Ако можете да шиете, то следващата маска пък е идеална за вас. Ще имате малко повече чертане, но шаблонът е за многократна употреба и можете да го дадете последствие на някой приятел. Изрежете парче хартия с размер 18.5см на 25см. Сега разделете по-късата страна на 3 зони по 6см, 6.5см и отново 6см. По-дългата на 6/12/6см. Начертайте диагонали и изрежете ъглите. Сега изрежете 2 парчета плат по шаблона. Зашийте ги  едно за друго по изрязаните диагонали. Сгънете парчето до правоъгълник и зашийте няколко милиметра от ръба на вътре в дългите страни.

 

 

Изрежете още един шаблон с размер 12см на 14см. Първата страна разделете на 2х6см, а на втората отбележете по 1см в двата края. Отново пуснете диагонали и изрежете ъглите. Зашийте двете парченца едно към друго само в крайчетата им. Сега вземете малкото парче и го пришийте към голямото по този начин. В по-малкото парче плат остава място за поставяне на филтър от памук или марля, който да сменяте през известно време. Сега пришийте ластици за закачване към ушите и сте готови.

 

 

Ако това ви се струва сложно, имате още един лесен вариант с минимум рязане и шиене. За да го реализирате, имате нужда от парче памучен плат, парче хартия, ножица, маркер, ластик и пособия за шиене. Изрежете шаблон с такава форма, който да е пропорционално голям на главата ви. За по-лесно правене на шаблон, стандартната пропорция на парчето е квадрат с 15см страна.

 

 

Вземете парчето плат и изрежете две части от шаблона, като оставете по сантиметър отгоре над шаблона. Зашийте двете части една към друга, а допълнителното разстояние ще се подгъне и зашие, като в задните части, там ще премине ластикът за захващане към ушите. При желание можете да ъпгрейднете тази база, като зашиете във вътрешната страна на маската допълнителен филтър или марля. Можете да направите същата маска и в двуслоен вариант, като във вътрешното му пространство да напълните памук и активен въглен.

 

 

Споменавайки тези две съставки, ако искате да преминете към малко по-сериозна защита, която предпазва цялото ви лице, включително очите ви, то можете да си направите така наречената респираторна маска. Защото както вече казаха специалисти, вирусът може да се предава и по въздушно-капков път. Тоест ако някой болен кихне в лицето ви, дори да не вдишате капак, ако тя попадне в окото ви, отново ще се заразите.

 

 

Ето нагледното производство на такава маска в домашни условия. За целта са ви нужни прозрачно шише от безалкохолно или дамаджана от вода, метална кутийка от напитка, филтър с активен въглен, памук, тиксо, маркер, нож и ластик. Ето как се прави всичко: Изрежете шишето с тази форма и изолирайте ръбовете с тиксо. Срежете кутийката наполовина и пробийте серия от малки дупчици по дъното ѝ. Постелете вътрешната част на кутийката с памук, изсипете активният въглен и сложете втори слой памук. Сега поставете шишето оторе, с гърлото към кутийката. След което залепете двете части една за друга с помощта на тиксото. Сега сложете ластика в горната част на маската си и сте готови.

 

 

И на самият финал на това видео, ще ви кажем, че дори да сте успели да си купите готова медицинска маска, според проведено проучване има голям шанс да не я носите правилно. Имайте предвид, бялата страна трябва да е към лицето ви. Маската трябва да покрива както устата, така и носа ви. Тя трябва да стои плътно прилепена, за да я използвате като филтър и да не можете директно да вдишвате въздух. По тази причина в горната ѝ  част има метална пластина, която трябва да извиете по формата на носа си.