До скоро си мислехме, че Windows Media Center (WMC) няма версия за Windows 10 и бяхме започнали да търсим негови заместители. Ще Ви бъде интересно да узнаете, обаче, че такава версия вече има, а на всичкото отгоре е и доста лесна за инсталиране. Но дали наистина си струва, ще разберем от MakeUseOf.

 

Защо WMC за Windows 10 е толкова желан

 

 

Телевизия, идваща от сателитна чиния, кабелна връзка или наземна антена и възпроизведена на медиен център ще може много бързо да Ви откаже от декодера. Тя ще включва мултимедийни файлове, DVD и ще възпроизвежда Blu-ray на един лесен за управление персонален компютър.

Функцията на Windows Media Player да възпроизвежда и записва телевизионни програми е нещото, което го отличава от другите приложения, както и лесният му за ползване интерфейс. Премахването му от Windows 10 предизвика голямо объркване, но тази седмица разбрахме, че не всичко е загубено.

Можете да инсталирате Windows Media Center на Windows 10.

 

Сваляне и инсталиране на WMC за Windows 10

Ако все пак искате да изпробвате това приложение на компютъра си, то може да наруши някои от правилата на Windows 10 и на самия Windows Media Center, така че Ви съветваме да бъдете внимателни.

Първо свалете файла от Mega.nz като изберете опцията за сваляне през браузъра си.

 

 

После извадете съдържанието чрез подходяща програма (например WinRAR), като запомните къде сте го запазили и отворете папката.

 

 

Натиснете десен бутон върху TestRights.cmd и изберете функцията Run as administrator от менюто. Ще се отвори команден прозорец и ще излязат услуги (ако това не стане, рестартирайте компютъра и започнете отново от TestRights.cmd.)

 

 

Когато Сте готови с това, натиснете десен бутон върху Installer.cmd, като отново изберете функцията  Run as administrator. Изчакайте, докато командата се изпълни и след като видите съобщението „Press any key to exit”, натиснете произволен бутон, за да излезете от командния прозорец.

 

Стартиране на WMC на Windows 10

 

 

Можете да заредите Windows Media Center като влезете в Start менюто > All apps > Windows Accessories > Media Center. Друг начин е да натиснете Windows бутона на клавиатурата едновременно с бутона Q и да потърсите за “media center”.

WMC ще се зареди в прозорец с включена функция за пълен екран, ако има нужда. Ще можете да го използвате нормално, като преди това ще трябва да го настроите и да сканирате за библиотеките си с медия файлове. След това ще можете да включите съдържанието, което е било на компютъра Ви.

Има, обаче, малък проблем.

 

Не можете да гледате телевизия

Проблемът с Windows Media Center е, че Windows 10 не предлага необходимите кодеци, чрез които можете да осъществите гледането на телевизия през телевизионна карта. Тъй като файловете не са налични с изтеглянето на Windows Media Center, причината да го изтеглим все още ни убягва.

Ако досега вече Сте осъзнали, че вече не искате Windows Media Center за Windows 10, Ви предлагаме да го деинсталирате. Намерете папката, в която Сте запазили файловете, натиснете десен бутон върху Uninstaller.cmd и изберете функцията “Run as administrator”. Изчакайте, докато получите известие, че приложението се е деинсталирало и рестартирайте компютъра си.

 

Минало ли е вече времето на Windows Media Center

Сигурно и Вие, както ние, Сте приели статията с известно чувство на оптимизъм. Но Windows Media Center не се е завърнал наистина. Разбира се, можете да възпроизведете файл със съмнителна легалност, но след като не можете да гледате телевизия, приложението става напълно безполезно.

Освен това, време е да разберем какво точно представлява WMC. То си остава мултифункционално приложение за възпроизвеждане на телевизия, филми и музика през 2007, не 2015.

Светът и Интернет са продължили напред и са забравили този тип приложения за възпроизвеждане на мултимедия. Вече има специализирани приложения за медия стрийминг, като например Netflix, Hulu, Amazon Prime, а дори и BBC iPlayer. Така, че, с присъствието на тези, инсталирането на Windows Media Player на Windows 10 вече няма смисъл. Особено след като можете да гледате онлайн телевизия дори и на смартфона си.