Никой не иска да преживее стреса и потенциалните щети, с които всеки собственик на хакнат имейл акаунт се сблъсква. За съжаление обаче това е сценарий, който всеки може да преживее.

За да се намали вероятността от хакове, както и времето, което отнема на титулярите да открият подозрителна дейност в своите акаунти, Gmail създаде удобен начин за проверка, от който трябва да се възползват всички потребители на имейл услугата.

 

 Стъпка 1:

За да намерите списъка, който ще ви помогне да разберете дали акаунта ви не е бил хакнат, първо отидете на ‘Account’ страницата. За да я отворите, извикайте падащото меню в горния десен ъгъл на страницата, като кликнете върху снимката на профила си.  Кликнете върху синия линк ‘Account’.

 

Стъпка 2:

Най-отгоре на страницата ще видите ‘Security check up’ (Проверка за сигурност). Кликнете върху тази секцияи и започнете да следвате стъпките. Първо добавете телефонен номер. Ако го направите, Google ще ви изпраща текстово съобщение, всеки път веднага след като бъде засечена ‘необичайна дейност’ на профила ви.

 

Стъпка 3:

След това трябва да проверите ръчно последната активност в профила си, за да се уверите, че всичко ви изглежда познато. Ако видите браузър или устройство, от което не си спомняте да сте се логвали в акаунта си незабавно трябва да промените паролата си.

 

 

Стъпка 4:

След това можете да прегледате кои приложения, сайтове, както и устройства имат разрешение за достъп до вашия акаунт. Може да изтриете тези устройства, сайтове и приложения на които искате да забраните достъпа.

 

Стъпка 5:

Ако все още не ползвате двуфакторна верификация, време е да го направите.