За съжаление, социалните медии и поверителността не вървят ръка за ръка. Но това не означава, че не може да водите онлайн живот и да имате известна степен на поверителност.

Информацията на makeuseof обхваща някои от най-големите проблеми с поверителността в социалните медии и как можете да опитате да ги избегнете.

 

 

1. Споделяне на лична информация

Дори ако профилът ви е настроен да се гледа само от приятели, трябва да сте консервативни с информацията, която споделяте. Информацията, която никога не трябва да добавяте в профила си в социалните медии, включва:

- Вашият домашен адрес
- Вашият телефонен номер или личен имейл адрес
- Всякакъв вид финансова информация
- Точни маркери за местоположение
- Изображения, които правят къщата ви разпознаваема от улицата
- Точни дати на пътуванията ви и информация за това кога ще бъдете извън къщата

Ако сте качили поверителни лични данни в профилите си в социалните медии, трябва да ги премахнете възможно най-скоро, за да избегнете евентуална експлоатация.

Освен това, избягвайте да използвате социалните мрежи за извършване на търсения. Вместо да търсите тема от Facebook или Twitter, по-добре използвайте прокси търсачка като Startpage.com. Причината е, че всичко, което правите в социалните мрежи, се записва и използва за оформяне на вашия профил.

 

 

2. Упълномощаване на ненадеждни приложения

Много хора използват приложения на трети страни със своите акаунти в социалните медии. Приложенията на трети страни обаче са популярен инструмент, използван от миньорите на данни за достъп до личната ви информация. Миньорите на данни анализират и преопаковат тази информация, за да я продадат на рекламодатели.

В най-лошите случаи тези приложения на трети страни могат да се използват, за да ви изложат на злонамерен софтуер, да получат достъп до поверителни данни или да публикуват съдържание без ваше разрешение.

Когато упълномощавате приложение на трета страна, трябва да направите няколко неща, за да защитите поверителността си:

- Никога не използвайте приложения, които твърдят, че отключват скрити или секретни функции;

- Избягвайте викторини, които изискват да влезете в социалните медии;

- Винаги проверявайте разрешенията, които приложението изисква;

- Упълномощавайте приложения само от реномирани разработчици;

- Когато изпробвате ново приложение, първо винаги се допитвайте до такива, които вече са го използвали.

На всеки няколко седмици трябва да проверявате кои приложения имат достъп до различните ви профили. Тази информация обикновено се намира в настройките ви за поверителност. Тук ще можете да отмените достъпа до всякакви приложения, които вече не използвате.

3. Безразборно добавяне на приятели

Въпреки че може да изглежда безобидно да добавяте хора, които не познавате в социалните медии, това може да ви отвори за различни проблеми с поверителността. Например измамниците могат да използват фалшиви акаунти за фишинг кампаниите си. Като добавят човек в платформа като Facebook, те могат да съберат информация, която ще направи измамните имейли по-убедителни.

Освен това, приложенията могат да имат достъп до вашата информация чрез акаунт на приятел. Именно това направи скандала Cambridge Analytica толкова шокиращ. Повечето хора, чиято информация беше събрана, дори не са направили теста, използван за извличане на данни.

По-скоро, тестът във Facebook използва вратичка за достъп до информацията на всички приятели на хората, които взеха теста. Въпреки че Facebook засили поверителността в мрежата в това отношение, различните начини, по които приятелите могат да компрометират поверителността ни, все още са проблем.

Така, че избягвате да приемате заявки за връзка от непознати. Освен това трябва да правите рутинно почистване на списъка си с приятели, за да премахвате хора, от които всъщност не се интересувате.

 

 

4. Хакери, използващи социалните медии като инструмент

Има различни начини, по които хакерите използват акаунта ви в социалните медии, за да компрометират вашата сигурност. Някои от популярните начина са:

- Хакерски акаунти за събиране на пароли, които могат да бъдат използвани повторно в други акаунти;

- Измамници,  които се преструват за някой друг;

- Изпращане на линкове към злонамерен софтуер чрез лични съобщения.

Първата стъпка за предотвратяване на хакерите да използват акаунта ви в социалните медии срещу вас е никога да не използвате повторно паролата си в други профили. Много малко мрежи са безпогрешни, когато става дума за нарушения и течове. След като паролата и имейлът ви се компрометират в един сайт, те се компрометират на всички сайтове.

Освен това никога не трябва да кликате върху случайни линкове, изпратени до пощенската кутия на вашата социална медия. Ако смятате, че връзката е легитимна, нищо няма да ви струва да потвърдите, че човекът, с когото взаимодействате, действително я е изпратил.

5. Промяна на условията за обслужване

Тъй като моделите на приходите и бизнес структурите се променят, социалните мрежи могат да коригират условията си за ползване на услугите им. Например, когато Facebook придобие компания, неговите потребителски данни често се споделят с рекламната мрежа на Facebook. Условията на компанията могат също да се променят, за да се впишат в новата визия на компанията-майка - нещо, което в момента се случва с WhatsApp под собствеността на Facebook.

Периодично трябва да правите преглед на настройките за поверителност на социалния си акаунт и условията на платформата, за да регулирате каква част от данните ви се споделят.

Не винаги можете да направите много. Можете обаче да бъдете в течение с начините, по които се използват вашите данни, и да се опитате да намалите колко информация събира една компания. Освен това можете да преминете към по-ориентирана към поверителността услуга, ако новата визия на компанията вече не е в съответствие със защитата на вашата поверителност.

 

Вижте 10 лесни стъпки за по-добра сигурност на вашия iPhone