Уебсайтовете често прибягват до агресивни тактики, за да ни ангажират вниманието. Много сайтове стартират видеоклип, без да ни питат дали искаме или не. Други настояват да ни изпращат известия, трети ни питат дали искаме да се регистрираме и т.н.

 

За щастие съществуват начини за борба с тези неприятни изживявания. Един от тях е да използвате браузъра Chrome, смятат от CNet.

 

Автоматично стартиране на видеа

Последната версия на Safari добави настройка, която деактивира всички видеоклипове с автоматично пускане, но Chrome все още няма такава настройка. Можете обаче да активирате експерименталната функция в Chrome, която прави това.

 

Въведете chrome://flags/#autoplay-policy в URL бара на Chrome. В резултат ще се отвори списъка с функции на Chrome, които Google тества, но все още не са включени официално в браузъра. За „Autoplay policy“ изберете „Document user activation is required“ и след това кликнете върху бутона „Relaunch Now“.

 

Искания за уведомление

Има начин да забраните на сайтовете да ви питат за това. В Chrome, отворете Settings, превъртете надолу до дъното и кликнете върху „Advanced“. В секцията „Privacy and security“ кликнете върху „Content Settings“. След това кликнете върху „Notifications“ и после върху плъзгача за да преминете от „Ask before sending“ на „Blocked“.

 

Досадни предложения

Със сигурност многократно сте срещали сайтове, които досадно предлагат на всички посетители да се абонират за бюлетин, да ги харесат във Facebook или да оставят съобщение в Twitter. Друг път пък докато четете интересна статия, пред очите ви изскача банер, който понякога дори не може да бъде затворен. Разширението BehindTheOverlay предлага решение на тези проблеми.

 

Вижте 5 приложения, които гарантират сигурността ни в Интернет