Ако извършите търсене в Google с термина „spy software” ще ви бъдат предоставени над 150 милиона резултати. Има огромен интерес към темата, вярно е! Независимо от мотивацията или оправданието, шпионирането е незаконно. Това е грубо нахлуване в личния живот на хората и те трябва да направят всичко, за да го предотвратят.

 

Не е нужно да страдате, ако някой ви шпионира. Има няколко полезни инструмента, които ще ви помогнат да намерите скрити шпионски приложения и програми на вашия компютър или смартфон. Ето как според Make Use Of може да се предпазите от нелегално следене и шпиониране.

 

1. Шпионски софтуер за смартфони

За мнозина смартфонът е единственият им сейф позещ личната им информация. От него получават достъп до имейлите и текстовите си съобщения, правят снимки, съхраняват банкова информация и т.н. Като такива смартфоните са основна цел на злонамерените лица.

 

Веднъж инсталиран на вашия смартфон, шпионският софтуер използва връзката ви за данни, за да изпраща тайно информация, на човека който ви шпионира. Това може да са повикванията ви, текстови съобщения и имейли, снимки и видеоклипове, данни от Facebook, Twitter и други приложения за социални медии, данни за проследяване на местоположението.

 

Количеството на данните ще зависи от шпионския софтуер. Например, някои шпионски приложения за смартфони могат да изпращат данни към отдалечен сървър, докато други могат да активират микрофона на смартфона за пряко подслушване или да проследяват местоположението в реално време чрез GPS.

 

Обикновено, шпионският софтуер не се забелязва лесно, независимо дали става въпрос за iOS или  Android устройство, иконата на такива приложения е скрита. За да избегнете шпионски софтуер, вземете следните мерки:

- Винаги дръжте телефона си в себе си.
- Използвайте силна парола, за да заключите устройството си. Не използвайте по-лесни опции за заключване, като ПИН или шаблони. Добавете биометрична защита, когато е възможно.
- Огледайте се когато отключвате и използвате устройството си.
- Наблюдавайте устройството си за странно поведение - произволно събуждане, неочаквана активност, повишено използване на мрежата и т.н.
-  Наблюдавайте вашата честотна лента с помощта на приложение за наблюдение на данни.

 

Проверете за странни приложения, използващи данни. Това може да е шпионско приложение, което изпраща данни. Потребителите на Android имат две възможности за проследяване и премахване на шпионски софтуер. Първо сканирайте устройството с Malwarebytes Security. Malwarebytes е изключително уважаван антивирусен инструмент. Изтеглете и сканирайте вашето Android устройство с него, след което премахнете опасните приложения. Ако проблемът със шпионския софтуер продължава, единствената възможност е да извършите цялостно фабрично нулиране.

 

Ако имате iOS устройство може да използвате приложението Cydia или да извършите фабричното нулиране.

 

2. Шпионски софтуер за десктопи

Приложения за отдалечен достъп, кийлогъри (keylogger) и зловредният софтуер са все начини за шпиониране на активността на компютъра ви. Разнообразието от шпионски приложения за настолни и преносими компютри означава, че има няколко стратегии за разглеждане. Помислете за следните мерки, за да избегнете шпионирането на вашите компютри:

- Използвайте силна уникална парола за всеки акаунт.

- Задайте  екрана да се заключва след много кратко време след като сте спрели да използвате компютъра. Винаги заключвайте компютъра, когато излизате от стаята.

- Никога не позволявайте на никого да използва вашия десктоп като администратор. С администраторски привилегии злонамерените лица могат да инсталират каквито искат приложения. Само администраторът трябва да инсталира приложения.

- Инсталирайте силен антивирусен пакет.

- Следете за програми, които не си спомняте да сте инсталирали.

Този списък не е изчерпателен. Ако някой наистина иска да шпионира компютъра ви, той ще намери начин да инсталира опасния софтуер без ваше знание. В повечето случаи за инсталирането на шпионския софтуер е нужен директен достъп до компютъра.

 

Ако на вашия десктоп има инсталиран шпионски софтуер, може да забележите някои промени при работа. Всички проблеми са аналогични на тези при злонамерения софтуер, защото в действителност шпионският софтуер е точно такъв. Ето за какво да следите:

- Вашия компютър се бави.

- Крашва на случаен принцип.

- Показва множество изскачащи прозорци или друг вид реклами.

- Принуждава ви да се пренасочите към произволни уебсайтове.

- Откривате неочаквани настройки на браузъра.

- Показва случайни съобщения за грешка.

 

Засичането на шпионския софтуер на вашия компютър не е лесна работа, но можете да го направите. Потребителите на Windows и macOS трябва да изтеглят и инсталират Malwarebytes Premium, след което да сканират системата си. Стартирайте системата си в безопасен режим (Safe Mode), след което стартирайте сканирането. Шпионският и зловреден софтуери могат да се скрият по време на редовното зареждане.

 

3. GPS проследяващи устройства

Ако човекът, който иска да ви шпионира няма достъп до вашия смартфон или десктоп, може да се опита да проследи вашето придвижване. GPS проследяващите устройства са сравнително евтини.

 

Те също така лесно се крият върху голям предмет, като кола например. GPS проследяващите джаджи са малки. Ако искате да намерите такава във вашия автомобил, трябва да извършите задълбочено търсене.

 

Ако не можете да видите нищо, опитайте да използвате детектор за радиочестоти. Можете също така да заглушите GPS сигнала с устройство за заглушаване на GPS.

 

4. Шпиониране с камери и микрофон

Този който е решил да ви следи може да скрие камера и/или микрофон на много места заради малките им размери. Ако подозирате, че във вашия офис или дом има камера и микрофон, проверете обстойно навсякъде. Ако не откривате нищо, но подозренията ви нарастват, изключете всички светлини през нощта и се огледайте за иточник на LED светлина.

 

Ако не можете да намерите камера или микрофон, но подозирате, че някой ви шпионира, опитайте да ги намерите с помощта на вашия смартфон. Има добри приложения за смартфони, които сканират за радиочестотни предавания или електромагнитни полета. Приложенията са налични за устройства с iOS и Android. Безжичните камери предават на честоти от 900 MHz до 5.8 GHz.

 

Вижте най-добрите програми, които могат да ни предпазят от зловреден софтуер