Просто защото един сайт е легитимен не означава, че вие сте в пълна безопасност когато го ползвате и YouTube не е изключение. Всяка минута на сайта се качва огромно количество видео, а над един милион рекламодатели използват платформата.

Сега можете да получите представа за това колко много информация служителите на YouTube трябва да филтрират, за да премахнат всички капани, които злонамерени лица се опитват да заложат.

 

Полезно: Как да конвертирате YouTube линкове в MP3 файлове

 

Разбира се, това изобщо не означава, че YouTube е опасен сайт и не трябва да го посещавате изобщо, ако искате да се предпазите, а означава че трябва да сте внимателни и да не се доверявате на всяко съобщение което срещнете на сайта.

Благодарение на съветите на CNet можем да научим как да предпазим системата си от вируси докато гледаме клипове в YouTube. 

1. Пазете се от фалшиви линкове

В този капан най-често попадат тези потребители, които искат да гледат някой филм и решават да проверят дали той е наличен в YouTube. И за тяхна радост намират видео с подходящо заглавие и дължина. Щом кликнат върху иконата обаче разбират, че това не е филм, а статично изображение и линк, върху който има съобщение подканящо ви да кликнете за да гледате филма. Ако направите това почти сигурно е, че ще бъдете пренасочени към друг фалшив сайт, с фалшив видео плейър и ще ви бъде казано, че трябва да се регистрирате за нещо, или да изтеглите нещо, и най-вероятно ще се окажете с някои зловреден софтуер на вашата система.

YouTube предлага пълнометражни филми – някои от тях са безплатни, а за други трябва да платите за да ги гледате, но никога сайта няма да иска от вас да кликате върху линкове или да теглите някакъв софтуер.

 

2. Опасни реклами

През месец октомври миналата година, потребители на YouTube главно от САЩ бяха заразени със зловреден софтуер от рекламите, които се излъчват на сайта. Въпросните реклами бяха показвани към най-различни популярни видеоклипове и пренасочваха потребителите към злонамерени сайтове, където те заразяваха системата си с вируси. Запомнете, ако нещо изглежда прекалено хубаво, за да е истина, то вероятно не е. Избягвайте да кликате върху линкове и реклами, които обещават да ви дадат нещо безплатно, или по друг начин изглеждат съмнителни.

 

Полезно: Как да използвате жестовите команди в YouTube

 

3. Tubrosa генерира фалшиви гледания в YouTube

Реално погледнато, Tubrosa не е зловреден софтуер, с който може да заразите системата си докато сте в YouTube, но е необходимо да споменем за него. За никого не е тайна, че хора, жадни за слава са готови да плащат пари за това някой да гледа видеоклиповете им в YouTube, да следва акаунтите им в Twitter или да харесва страницата им във Facebook. Tubrosa може да зарази компютъра ви ако отворите опасно имейл съобщение. Ако направите това, компютърът ви ще започне да "гледа" видеоклипове в YouTube без вие да осъзнавате това. Вашият компютър ще се превърне в ‘зомби’ и ще гледа видеоклипове по цял ден, а вие дори няма да забележите, че това се случва, защото Tubrosa заглушава звука на видеоклиповете.