Хакерите разполагат с множество методи, с които да откраднат личната информация от онлайн профилите ни. Най-големият проблем, пред който сме изправени всички ние е, че данните ни могат да попаднат в чужди ръце без дори да разберем. За съжаление това може да стане по различни начини, но най-опасния от тях са т.нар. "фишинг" атаки. Те се опитват да ви измамят да предоставите данните си, опитвайки да се представят като легитимен източник в интернет, предаде BusinessInsider.

 

Най-често тези атаки са свързани с изпращането на имейл от добре познат на вас източник, като например Google Security Team. Ако внимателно се вгледате в самия адрес, от който е пратен ще забележите, че вместо google.com, той е пратен от например goggle.com. Странното е, че повечето потребители не биха обърнали внимание на разликата от една буква в двете имена. Подобни имейли ще ви подканят да смените паролата си, като натиснете прикачен към тях линк.

 

След като кликнете върху него ще се отвори връзка, която прилича на официалната логин страница на Google. В същото време, обаче тя не е създадена от компанията, а от хакери и паролата, която въведете ще попадне в техните ръце без дори да разберете как сте били измамени. Най-добрият начин да се предпазите е да активирате системата за двуфакторна автентикация, което ще ви защити при подобна ситуация. Водещи компании като Google, Facebook и Twitter вече позволяват да използвате тази функционалност в профилите си.

 

Вижте три полезни съвета за сигурността ни в Интернет