Ако сте отговорни и си седите у дома по заръка на Световната здравна организация, то тогава най-вероятно работите от вкъщи. Така вероятността да се заразите от коварния вирус COVID-19 е по-малка, но се увеличава вероятността на заразите компютъра си с вирус.

Според експертите опитите за хакерски атаки са се увеличили многократно в световен мащаб след призива „остани в къщи, спаси живот“. Изследователи от Zscaler казват, че от месец януари се наблюдава увеличение с 15% до 20% всеки месец на хакерските атаки и се увеличава злоупотребата в използването на термини като „коронавирус“ или „COVID-19“, за да се подмамят потребителите да предоставят поверителна информация или да инсталират зловреден софтуер.

Има някои прости стъпки, които можете да предприемете, за да ограничите риска. Ето какво можете да направите, според CNet, за да предпазите компютъра си, докато работите от дома си.

 

Актуализирайте софтуера си

Тъй като не сте в офиса, вашата компания по-трудно ще може автоматично да поддържа актуализацията на софтуера ви. Професионалистите, чиято работа е да спират хакерите казват, че актуализирането на софтуера е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да защитите компютъра си.

Когато софтуерните компании пускат актуализации, които коригират пропуските в сигурността, те по същество предават на хакерите ключ, който им помага да имат достъп до устройства, работещи с по-старата версия на софтуера. Ако актуализирате софтуера си, променяте ключалките и затруднявате хакерите да влязат.

Не е достатъчно да актуализирате само приложенията, които използвате на телефона или лаптопа си, трябва да актуализирате и операционните системи на вашите устройства. Дори рутерите трябва да защитите, въпреки че производителите на рутери често инсталират тези актуализации автоматично.

Разбира се, има потенциални недостатъци. Самите актуализации на софтуера понякога могат да причинят проблеми на вашето устройство, да нарушат работата на програмите, които са от съществено значение за вашата работа или да направят устройството ви неизползваемо. Тези проблеми обаче обикновено се забелязват и се решават бързо.

 

Използвайте двуфакторна автентификация

Ако хакерите успеят да проникнат във вашата система, те могат да откраднат потребителските ви имена и пароли.

Това звучи страшно, но има нещо, което можете да направите, за да направите тази информация много по-малко полезна за хакерите. Нарича се двуфакторна автентификация и изисква да въведете еднократен код или да използвате хардуерен маркер, за да завършите логването, след като въведете идентификационните си данни за вход.

Когато тази функция е активирана, открадването на паролата ви не е достатъчно за хакера да влезе в личната ви банкова сметка или в системата за заплати на вашата компания. Това е допълнителна стъпка, но това е един от най-ефективните начини да спрете хакерите.

Настройките за защита в облачните услуги на Microsoft и Google, използвани от много компании, ви позволяват да включите двуфакторна автентификация както и други опции за защита на вашите акаунти.

 

Избягвайте фишинг атаките

Според Microsoft 91% от хакерските атаки започват с получаването на злонамерен имейл – това се нарича фишинг атака.

Тези измамни имейли могат да са под всякаква форма. Някои може да ви обещават жизненоважна информация за разпространението на коронавируса във вашия регион, но всъщност да съдържат злонамерен файл, който може да зарази вашия компютър.

Други може да ви заблудят, че идват от шефа ви и да ви заблудят, че той спешно иска от вас пари.

Докато работите от вкъщи, не можете да отидете в кабинета на шефа си и да го попитате за повече подробности относно странната молба, но можете да му се обадите по телефона.

 

Подобрете сигурността на личния си компютър

Ако сте от хората, които използват служебен компютър у дома, трябва да сте наясно, че корпоративният антивирусен софтуер и други инструменти за сигурност често работят по подразбиране.

Ако имате достъп до корпоративна VPN мрежа, можете да я използвате за достъп до мрежата на вашата компания, където вашият работодател може по-добре да ви защити от разстояние.

Можете също да използвате VPN мрежа на вашия компютър, но това е най-вече за защита на вашата поверителност, тъй като тези услуги не са предназначени да ви предпазят от злонамерен софтуер и приложения.

Ако използвате собствен компютър и нямате достъп до вътрешната мрежа на вашата компания, все още можете да инсталирате потребителски продукти, които сканират за злонамерен софтуер, който може да открадне информация, да ви шпионира и да спами вашите контакти, както и за потенциално нежелани програми като рекламен софтуер.

 

Вижте как да подобрите сигурността на Android телефона си